hren

PRIZNANJA KAŠTELANSKIM VINARIMA
Međunarodni susret vinogradara i vinara „Sabatina 2019.", službeno je otvoren ovog četvrtka u hotelu Medena u Segetu, a na njemu se je ove godine okupio značajan broj vinogradara, vinara, proizvođača opreme, stručnjaka i znanstvenika te ostalih koji su u svom radu povezani s vinogradarstvom i vinarstvom.

Samom svečanom otvaranju ove tradicionalne manifestacije, čiji je naglasak ove godine na kulturi pijenja vina, nazočili su i brojni uzvanici, a između ostalih i dožupan te izaslanik predsjednice države Luka Brčić,  pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek, predstavnici Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza te predstavnici lokalnih samouprava, a među njima i Ivan Udovičić, predsjednik Gradskog vijeća Kaštela.
Struku su na otvaranju predstavljali stručnjaci s Agronomskog fakulteta na čelu s dekanom Zoranom Grgićem, predstavnici Instituta za melioraciju krša i jadranske kulture,  Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te drugih institucija.

Odmah po otvaranju uručene su nagrade i priznanja vinarima i vinogradarima, a među dobitnicima nagrada je i voditeljica kaštelanske savjetodavne službe Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva  Danica Tadin, koja je nagrađena priznanjem „Stjepan Bulić" za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva.

Čak trojica kaštelanskih vinogradara, Ivan Kuzmanić, Neven Vuina te Ivan Kovač Matela, dobitnici su priznanja za uzorne vinogradare.
Novinar Mladen Krnić dobio je nagradu Zlatno pero Sabatine, a ostale nagrade i priznanja pripale su Mladenu Gašparu iz Mostara, Luki Mareliću iz Čare, Ani Mucalo iz Splita, poljoprivrednoj zadruzi Lovas, Agronomskom fakultetu u Zagrebu te posmrtno Vinku Coci koji je vinarstvo afirmirao kroz svoje pjesme.


KOMENTARI: