TKO JE KOLIKO DOBIO
Preferencijalni glasovi za svrhu imaju da građani sami odluče koji će ih kandidat s pojedine liste predstavljati u Saboru, čime u jednu ruku pokazuju svoje slaganje ili neslaganje s onima koji su liste sastavljali, a koji najčešće raspored na listama uređuju po odnosima unutar stranaka. No, mnogi građani, kako je vidljivo, pravo preferencijalnog glasovanja ne koriste.

Dio građana koji na izborima ne koriste preferencijalno glasovanje, još uvijek ne zna za to svoje pravo, dio ne razumije sistem takvog glasovanja, a dijelu nisu bitni pojedinci već stranke kao cjeline.
Oni koji glasuju najčešće zaokružuju ljude na prvim mjestima, odnosno nositelje lista, a tek dio zaokružuje broj ispred kandidata za kojeg želi da ga predstavlja u Saboru.
Navedeno su pokazali i rezultati s posljednjih izbora, pa su tako najviše glasova dobili čelnici dvije najjače političke opcije, koji su ujedno bili nositelji lista u 1. Izbornoj jedinici, Zoran Milanović iz SDP-a koji je osvojio 42.265 preferencijalnih glasova ili 54,50 posto te Andrej Plenković iz HDZ-a koji je osvojio 33.265 glasa ili 53,34 posto od od svih preferencijalnih glasova za svoju listu.
Tek 700 preferencijalnih glasova manje od Plenkovića na izborima je dobio njegov stranački kolega Damir Krstičević, nositelj liste u 10. Izbornoj jedinici, koji je osvojio 32.572 glasa.
Zoranu Milanoviću nije se brojem glasova približio niti jedan stranački kolega, ali su preko 20.000 glasova osvojili Boris Lalovac, Milanka Opačić i Siniša Hajdaš Dončić.

Na ovim izborima bilo je i onih,koji su unatoč čelnim mjestima u strankama dobili tek nekoliko stotina glasova, pa su tako čelni ljudi HSP-AS, Ivan Tepeš i Pero Ćorić dobili 201, odnosno 165 preferencijalnih glasova, dok je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u svom gradu osvojio 303 glasa.
Na izbornim listama bilo je i desetak kandidata koji nisu dobili niti jedan preferencijalni glas, pa se da zaključiti da nisu glasovali ni sami za sebe.
I nekoliko javnih osoba, koji su na ovim izborima tražili svoje mjesto u politici, ostali su kratkih rukava pa je primjerice Božidar Alić na listi koalicije Pomak osvojio 122 glasa, a nositeljica zlatne medalje s Olimpijade, Sandra Perković na listi Milana Bandića 221 glas.

Da je svaki preferencijalni glas važan pokazuje i činjenica da na ovim izborima 12 kandidata upravo zahvaljujući preferencijalnim glasovima ulazi u Sabor,  među kojima su Anka Mrak Taritaš, Milijan Brkić, Bojan Glavaševič, Nikola Grmoja, Ivan Kirin, Ivan Pernar i Milan Kujundžić,

Preferencijalni glasovi u Kaštelima i Kaštelanima

U skladu s uspjehom pojedinih kandidacijskih lista, ovisio je i broj preferencijalnih glasova koje su na ovim izborima dobili pojedini kandidati. Birači koji su glasovali za listu HDZ-a u velikom broju dali su svoj preferencijalni glas i nekom od kandidata. Trećina birača Narodne koalicije I Mosta nije iskoristila svoje pravo preferencijalnog glasovanja, a na svim ostalim listama broj preferencijalnih glasova bio je znatno manji od ukupnog broja glasova za stranku ili koaliciju na toj listi.

Najviše preferencijalnih glasova na listi HDZ-a Kaštelani su dali svom sugrađaninu Anti Sanaderu, 2.970 glasova ili 34,09 posto pa je tako Sanader bio i političar na svim listama s najvećim brojem preferencijalnih glasova u Kaštelima. Kaštelani su dali povjerenje i Miru Kovaču iz HDZ-a, koji je dobio 1558 glasova.

Na listi Narodne koalicije najviše glasova Kaštelani su dali nositelju liste Ranku Ostojiću, dobio je 1826 glasova ili 54,78 posto.

Nositelj liste Mosta u 9. Izbornoj jedinici, Miro Bulj  od Kaštelana je dobio 1.144 glasa ili 40,07 posto. Kaštelanin Ivan Rančić dobio je 199 glasova ili 6,97 posto, a Milija Baldić Lukšić 78 glasova ili 2,73 posto.

Među kandidatima Živog zida i koalicijskih partnera najviše je u Kaštelima dobila Kaštelanka Jelena Bakotin, 83 glasa ili 10,07 posto, dok je ime Jure Ugrina zaokružilo 23, a Ane Ljubice 16 sugrađana.

Na listi Pametno Kaštelani su najviše puta zaokružili ime nositeljice liste Natalije Rajčić, 41 put, dok su domaći kandidati Igor Skoko i Magdalena Kuzmić osvojili četiri, odnosno tri glasa kaštelanskih birača.

Na nezavisnoj listi Stipe Petrine, Kaštelani su uglavnom zaokružili upravo Petrinu, a na listi Bandićeve koalicije Za premijera najviše glasova pripalo je domaćem kandidatu Jošku Kovaču, koji je osvojio 20 preferencijalnih glasova.

Anto Komljen, kandidat na isti koalicije Pomak, a ujedno i prvi čovjek kaštelanskog HSP-a, dobio je najviše kaštelanskih glasova na svojoj listi, za njega je glasovalo 34 sugrađana koji su ujedno glasali za listu na kojoj se nalazio.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)