hren
 

IZDANE UPUTE I UPOZORENJA
Već tradicionalno, vikend prije blagdana Velike Gospe Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizira hodočašće mladih od prasvetišta Gospe od Otoka u Solinu do svetišta Gospe Sinjske u Sinju pa će tako biti i ove subote, 8. kolovoza.

U protekla 24 sata zabilježena su 62 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 553. Među njima su 122 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru sedam pacijenata. 

PROJEKT AGLOMERACIJE KAŠTELA-TROGIR
Jučer je izvođač radova STRABAG AG uveden u posao i izvršena je primopredaja dokumentacije vezane za realizaciju Ugovora za izgradnju dijela sekundarne kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području grada Kaštela južno od državne ceste D8 do mora, priopčili su iz Vodovoda i kanalizacije Split.

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  i tijekom ovog  vikenda policija nastavlja s poduzimanjem  pojačanih  aktivnosti nadzora cestovnog prometa usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje  najtežih prometnih  prekršaja, posebno vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i  nepropisne uporabe mobitela, a  činjenjem kojih se događaju  prometne  nesreće s najtežim posljedicama.

Prema izvješću NZJZ SDŽ od ukupno 338 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 20 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita osam osoba, iz Kaštela jedna osoba, iz Makarske dvije osobe, iz Sinja četiri osobe, iz Trilja jedna osoba, iz Gradca dvije osobe, iz Podstrane jedna osoba i iz Segeta jedna osoba.

PLAŽA KOJA NIJE PLAŽA
Prema nekim informacijama, u Kaštelima postoji nešto manje od 30 plaža, kako službenih tako i neslužbenih, malih i velikih, uređenih i neuređenih. Svaka od njih nastala je tijekom dugih godina postojanja kaštelanske obale, duge oko 17 km i svaka od njih ima svoje „domaćine“ i goste, bez obzira na njen izgled i funkcionalnost te lokaciju.

KAKO SE PROGNOZIRALO, IMA RAZLOGA ZA ZADOVOLJSTVO
Tijekom srpnja u Kaštelima je boravio 15.521 turist, koji je ostvario 109.430 noćenja, što je prema broju dolazaka 45,5 posto te u broju noćenja 52 posto ostvarenih rezultata u srpnju prošle godine.

U protekla 24 sata zabilježeno je 28 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj danas ukupno 561. Među njima je 110 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 7 pacijenata. 

Na održanu akciji darivanja krvi ususret obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, održanoj  u Kaštel Sućurcu pristupilo je ukupno 47darivatelja. Tijekom akcije prikupljeno je 39 doza krvi, a akciji su pristupila i dva nova darivatelja.

Prema izvješću NZJZ SDŽ od ukupno 63 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju.

U GOMILICI I KAMBELOVCU
Uz Dan pobjede  i domovinske zahvalnosti dio Kaštelana ove je srijede proslavio i blagdan Gospe od sniga, tradicionalnim procesijama i misnim slavljima.

BROJKE ZNAČAJNO MANJE NEGO LANI
Zračna luka Split u Kaštelima, prema statističkim pokazateljima, koje je objavio Croatia Aviation, imala je u srpnju najveći broj putnika, od svih hrvatskih zračnih luka, a tijekom srpnja kroz zračnu luku u Resniku prošlo je 171.815 putnika.

Za kaštelanske vatrogasce ni ovaj praznik nije prošao mirno, jer su članovi sva tri kaštelanska dobrovoljna vatrogasna društva, DVD-a Kaštela, DVD-a Mladost i DVD-a Kaštel Gomilica gasili požar u Sadinama, a za to im je trebalo oko sat i pol vremena.

U protekla 24 sata zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 633 osobe.

BLAGDAN GOSPE OD SNIGA
Gospa Snježna ili Gospa od sniga blagdan koji se stoljećima slavi među katoličkim vejrnicima 5. kolovoza, danas se posebno slavi i među župljanima dvije kaštelanske župe, Sv. Jeronima u Kaštel Gomilici te Sv. Mihaela arkanđela u Kaštel Kambelovcu.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ, od ukupno 509 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 15 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita tri osobe, iz Makarske dvije osobe, kao i iz Hrvaca te po jedna osoba iz Sinja, Solina, Omiša, Trilja, Baške Vode, Dugog Rata, Zmijavaca i Prgometa.

Danas nešto iza 11.30 sati vatrogasci DVD-a Kaštela u Kaštel Starom dobili su dojavu o požaru na području Sadina, na samom sjeverozapadu Kaštela.

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kao spomen na
pobjedu u Domovinskom ratu. Na ovaj datum 1995.godine, Hrvatska vojska oslobodila je okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Čestitke Kaštelanima, ali i svim građanima Hrvatske i ove su godine stigle iz braniteljskih udruga, političkih stranaka te Grada Kaštela.

Policijska uprava Splitsko-dalmatinska uputila je zamolbu građanima, da ukoliko nešto znaju o osobama na fotografiji objavljenoj na kraju ovog teksta, o tome obavijeste službenike u nekoj najbližoj  policijskoj postaji ili nazovu broj telefona 192.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij