hren

malaOsnovna škola prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Starog već je četvrtu godinu Eko-škola, a glavna tema kojom se bave u okviru programa međunarodnih Eko-škola je otpad. Ove školske godine odlučili su dodatno educirati učenike i cijelu lokalnu zajednicu o važnosti gospodarenja otpadom te su se uključili u međunarodnu kampanju naziva "Litter less", odnosno "Za manje otpada".

 Litter less kampanja provodi se na svim kontinentima, a ove godine uključeno je 466 škola iz 17 država, a među kojima je i 25 škola iz Hrvatske. Cilj kampanje Za manje otpada je smanjiti otpad te dugoročno utjecati na promjenu navika kod mladih.

U okviru kampanje Za manje otpada  u OŠ prof. Filipa Lukasa ove su godine posvetili pažnju recikliranju pokušavajući od otpada stvoriti dekorativne ili edukativne predmete. Održane su radionice i prezentacije u okviru redovite nastave i izvannastavnih aktivnosti, a 19. travnja u školi je održan projektni dan čime je obilježen kraj kampanje Za manje otpada.

01

U projektnom danu sudjelovali su svi učenici i učitelji, a uključeni su i roditelji te ostali djelatnici škole. Učenici nižih razreda taj dan su sa svojim učiteljicama sudjelovali u edukativnim radionicama; neki su izrađivali igračke i igre od otpadnih materijala, dok je dio učenika posjetio gradsko komunalno poduzeće.

Oko 250 učenika viših razreda uključilo se u nacionalnu ekološku akciju Zelena čistka te su čistili okoliš škole, gradskih plaža, svetište Gospe Stomorije i Biblijski vrt. Ostali učenici obnavljali su kamenjar u školskom vrtu te sudjelovali na prezentacijama i radionicama recikliranja papira.

Za vrijeme provođenja kampanje Za manje otpada pokušali su prvenstveno na vlastitom primjeru pokazati kako treba voditi brigu o okolišu. Također, stečena su nova znanja i vještine kroz zabavu i igru te su pokazali da se može učiti i drugačije, ne samo putem klasične nastave.

Za kraj, prenosimo vam poruku koju su napisale dvije učenice sedmog razreda, a koja je ujedno i školski eko kodeks kampanje Za manje otpada:

Uz manje smeća i reciklaže više
Ljepše se živi, lakše se diše!

Ljepota prirode trajat će duže
Ako se prilike za reciklažu pruže!


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij