hren

ZBOG NOVOG NAČINA TEK U KOLOVOZU
Prve povrate pretplaćenog poreza za 2015. godinu, hrvatski građani mogu očekivati u prvim danima kolovoza, najavili su iz Porezne uprave Ministarstva financija.

Ove godine, po prvi put, većina građana nije sama popunjavala obrasce za povrat poreza, nego je to, prema Pravilniku o porezu, za njih odradila sama Porezna uprava. Dio poreznih obveznika, čiji podaci nisu bili relevantni ili potpuni, do kraja veljače trebali su ipak podnijeti prijavu  za prošlu godinu.

Prema najavama, do kraja lipnja na adrese oko 700 tisuća hrvatskih građana za koje je Porezna uprava raspolagala relevantnim podacima i koji imaju obvezu podnošnja godišnje porezne prijave,  stići će privremena porezna rješenja.
Porezni obveznici koji će po rješenjima trebati uplatiti manje plaćeni porez, to će morati izvršiti do zadnjeg dana srpnja, nakon čega svi oni koji su porez pretplatili mogu očekivati povrat.

Prema procjenama iz Porezne uprave, iznos povrata više uplaćenog poreza i prireza porezu na dohodak ove bi godine trebao iznositi oko 1,03 milijarde kuna, dok će se očekivana uplata manje uplaćenog poreza i prireza kretati na razini od oko 420 milijuna kuna.

Iz Porezne uprave podsjetili su da je prvog dana ove godine uveden porez na kamate na štednju, pa je i veći broj maloljetnih osoba postao poreznim obveznicima. Na njih će se primjenjivati poseban postupak, odnosno povrat će biti uplaćen na račune maloljetnika na osnovu podatka koji su dostupni Poreznoj upravi.

Iako su iz Porezne uprave utvrdili navedene rokove dostave rješenje i uplate ili povrata poreza, kako se radi o prvoj godini novog načina godišnjeg obračuna, postoji mogućnost i objektivne promjene tih rokova.
Ono što može ohrabriti sve one koji čekaju povrat poreza u Kaštelima je činjenica da je kaštelanska ispostava svoj posao predviđen do sada, što se prvenstveno odnosi na unos podataka iz obrasca Zahtjeva za priznavanjem prava, odradila.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij