hren
 

UOČEN VEĆI BROJ MEDUZA
U posljednjih mjesec dana kupači i prolaznici na više lokacija u Kaštelima sve češće imaju priliku u moru vidjeti meduze, a prava najezda zabilježena je ove srijede na području Kaštel Gomilice, gdje su njihovo kretanje i broj  izazvali zabrinutost građana.

No, ako je suditi prema informacijama iz Instituta za oceanografiju u Splitu, razloga za posebnu zabrinutost nema jer se radi o meduzi  Aurelia aurita, poznatijoj kao uhati klobuk, koja je najčešća vrsta meduze na jadranskom priobalju

- Pojavljuje se već u proljeće, a vrhunac populacije nalazimo u ljetnom periodu. U područjima sa slabom izmjenom vode može doći do nakupljanja velikog broja meduza uz samu obalu, što je vjerojatno i rezultiralo masovnom pojavom na ovom području. Prirodni joj ciklus završava na kraju ljeta, no s pojedinog područja mogu nestati i ranije ako nestanu zooplanktoni i drugi sitni organizmi kojima se hrane. Ograničeno se giba i većinom je nošena morskom strujom, a iako se može naći i na dubini do 10 metara, najčešće obitava na samoj morskoj površini.  Veće količine ovih meduza ovo su ljeto zabilježene i oko Vranjica te na sjevernoj strani Marjana.


Meduze su pobudile dječju znatiželju

Važno je napomenuti da za razliku od nekih drugih vrsta meduza, uhati klobuk nije opasan za zdravlje  ljudi, odnosne ne žari  - naglasili su u Institutu za oceanografiju

Svima onima koji uoče meduze u moru, stručnjaci su uputili zamolbu da iste fotografiraju mobitelom te fotografiju, s naznakom lokacije i vremena pošalju na email  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a dobivene informacije poslužit će u svrhu proučavanja ovih organzama.

Pogledajte video prilog snimljen u utorak, 18. srpnja u blizini Marine Kaštela u Kaštel Gomilici.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij