hren
 

ČETIRI DOBRE I ZADOVOLJAVAJUĆE
Skori uskršnji blagdani dovest će u Kaštela prve organizirane skupine turista, od kojih će neki zasigurno, bez obzira na kalendarsko razdoblje, zaplivati u moru Kaštelanskog zaljeva. A more je iz godine u godinu na ovom području sve čistije, o čemu svjedoče i službene analize koje vrši Nastavni zavod za javno zdravstvo.

I dok su u nekim ranijim godinama, konačne godišnje ocjene kakvoće mora u Kaštelima znale ponijeti i ocjenu nezadovoljavajuće, zbog pojedinačnih problema na pojedinim plažama, ove godine sve su kaštelanske plaže dobile pozitivne konačne godišnje ocjene.

Treba napomenuti da se godišnje ocjene temelje na hrvatskoj Uredbi o kakvoći mora te EU direktivi o kakvoći vode za kupanje pa je tako prema hrvatskoj Uredbi, sedam kaštelanskih plaža ocjenjeno ocjenom izvrsno, a jednak broj izvrsnih je i prema EU direktivi. To su plaže Baletna, Puntica, Šulavi, Resnik, Gabine, Palace i Miljenko i Dobrila. Prema Uredbi, četiri plaže, Kamp, Torac, Gojača i Đardin ocjenjene su kao zadovoljavajuće, dok su prema EU direktivi rezultati nešto bolji, zadovoljavajuća je kakvoća u 2017. godini bila na Gojači i Đardinu, dok je na Kampu i Torcu more bilo dobro.

Na području Kaštela od svibnja do rujna izvršeno je deset ispitivanja i na svim ispitivanjima more je bilo izvrsno na Resniku u Štafiliću i plaži Puntica u Lukšiću. Na plaži hotela Palace u Starom devet ispitivanja pokazalo je izvrsnu kakvoću, a jednom dobru, na Baletnoj u Kambelovcu devet puta more je bilo izvrsno i jednom zadovoljavajuće, isti rezultat bio je i na Gabinama u Štafiliću, na Šulavom u Lukšiću osam puta je kakvoća bila izvrsna, a dva puta dobra, dok je na susjednoj plaži Miljenko i Dobrila osam puta bila izvrsna, jednom dobra i jednom zadovoljavajuća.

Četiri nešto lošije plaže imale su raznolike rezultate pa je tako na plaži Kamp u Gomilici more sedam puta bilo izvrsno, jednom dobro i dva puta zadovoljavajuće, na drugoj gomiličkoj plaži Torac rezultat je šest puta bio izvrsno, dva puta dobro i dva puta zadovoljavajuće, na Đardinu u Starom sedam puta izvrsno i tri puta zadovoljavajuće, a na Gojači u Sućurcu šest ispitivanja pokazalo je izvrsnu kakvoću, a četiri zadovoljavajuću.

Inače, na cijelom Jadranu more se redovito uzorkovalo na 953 lokacije, a godišnje ocjene, prema hrvatskoj Uredbi o kakvoći mora pokazale su da je na 96,01 posto plaža more bilo izvrsno, na 2,73 posto plaža ocjena je bila dobro, dok je na osam plaža kakvoća mora bila zadovoljavajuća i na četiri nezadovoljavajuća. Nezadovoljavajuću ocjenu dobile su plaže Kantrida istok u Rijeci, plaža Talasotherapia u Crikvenici, plaža Jadran u Zadru i plaža Gradac.

No, kao i u slučaju Kaštela, ocjena prema EU direktivi nešto su blaže pa u tom slučaju niti jedna hrvatska plaža u prošloj godini nije dobila ocjenu kakvoće mora nezadovoljavajuće.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij