hren

U OVOM TRENUTKU NAJPROBLEMATIČNIJA GOJAČA
Institut za Oceanografiji i ribarstvo na svojim je stranicama objavio ovogodišnje ocjene kakvoće mora na plažama te ocjene za četverogodišnje razdoblje, odnosno konačne ocjene, a prema dostupnim podacima četiri kaštelanske plaže nose ocjenu nezadovoljavajuće u četverogodišnjem razdoblju, a jedna plaža dobila je ocjenu nezadovoljavajuće za ovu godinu.

Nezadovoljavajuću ocjenu za ovu godinu dobila je plaža Gojača u Kaštel Sućurcu, dok je uz tu plažu, nezadovoljavajućim tijekom razdoblja od četiri godine ocjenjeno i more na plažama Kamp i Torac u Kaštel Gomilici te Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću. Iako ove godine nisu ponijele ukupnu nezadovoljavajuću ocjenu, plaže Torac, Kamp te Miljenko i Dobrila negativnu ocjenu još uvijek nose zbog nezadovoljavajućih godišnjih ocjena za 2016. godinu.

Godišnje ocjene temelje se na hrvatskoj Uredbi o kakvoći mora te EU direktivi o kakvoći vode za kupanje. Europska direktiva ima nešto blaže kriterije pa su godišnje ocjene na pojedinim plažama, ovisno o direktivi ili uredbi, ponešto drugačije.
Nezadovoljavajuća godišnja ocjena mora na pojedinoj plaži ne znači trajno, dugotrajno ili onečišćenje koje je još uvijek u tijeku, već pokazuje da su na tom području prisutna moguća povremena onečišćenja te razloge za to treba otklanjati.

Ocjene po plažama

Na plaži Gojača u Kaštel Sućurcu more je, zbog povremenih kratkotrajnih onečišćenja uzorkovano i ispitano čak 20 puta. Uz pet nezadovoljavajućih rezultata četiri puta bilo je zadovoljavajuće, četiri puta dobro te sedam puta izvrsno. Godišnja ocjena je nezadovoljavajuća što je donijelo i nezadovoljavajuću konačnu ocjenu za razdoblje od 2016. do 2019. godine.

Uzorkovanja mora na plaži Kamp u Kaštel Gomilici obavljena su ove sezone 14 puta. Sedam puta more je bilo izvrsne kakvoće, jednom dobro, četiri puta zadovoljavajuće te dva uzastopna ispitivanja nezadovoljavajuće. Godišnja ocjena ove plaže prema EU direktivi je dobra, a prema HR uredbi zadovoljavajuća. Konaćna ocjena, kako smo naveli, zbog privremenog onečišćenja 2016. godine još uvijek je nezadovoljavajuća.

Na drugoj gomiličkoj plaži, Torac, ove godine nije bilo onečišćenja, pa je obavljeno samo redovnih 10 uzorkovanja. Pri tome je more sedam puta bilo izvrsno, dva puta dobro i jednom zadovoljavajuće. Godišnja ocjena je jedinstvena i nosi oznaku dobro, dok, kao i u slučaju Kampa, zbog onečišćenja iz 2016. godine još uvijek nosi negativnu konačnu ocjenu.

More na plaži Baletna u Kaštel Kambelovcu ispitano je 17 puta, deset puta bilo je izvrsno, tri puta je zabilježeno privremeno onečišćenje, a četiri puta bilo je dobro. Godišnja ocjena prema EU direktivi je dobro, a prema HR uredbi zadovoljavajuće.  Ocjena za četverogodišnje razdoblje prema EU direktivi na ovoj plaži je izvrsno, a prema HR uredbi dobro.

Na plaži Puntica u Kaštel Lukšiću more je ispitano deset puta, sedam puta dobilo je ocjenu izvrsno, a tri puta dobro. Godišnja ocjena prema HR uredbi je dobro, a prema EU direktivi izvrsno, dok je konačna ocjena jedinstvena, izvrsna.

Deset puta more je uzorkovano i na plaži Šoulavy u Kaštel Lukšiću te je sedam puta kakvoća ocjenjena kao izvrsna, dva puta dobra i jednom zadovoljavajuća.  I kod ove plaže godišnja ocjena je izvrsna prema EU direktivi, a dobra prema HR uredbi , dok je konačna ocjena izvrsna.

Plaža Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću ima „sudbinu“ plaža Kamp i Torac pa je, zbog onečišćenja prije tri godine i dalje „u crvenom“ što se tiče konačne ocjene. Ove godine na ovoj plaži kakvoća je ispitana 14 puta, od čega je 11 izvrsnih ocjena, jedna dobra i tri nezadovoljavajuće, što je donijelo do godišnje ocjene izvrsno prema oba propisa.

Plaža nekadašnjeg hotela Palace na devet uzorkovanja ove godine imala je more izvrsne kakvoće, a jednom dobre. Za ovu plažu su jedinstvene i godišnje i četverogodišnje ocjene koje kazuju da je more izvrsne kakvoće.

More s plaže Đardin u Kaštel Starom uzorkovano je 14 puta te je dobilo sedam izvrsnih, četiri dobre, dvije zadovoljavajuće i jednu nezadovoljavajuću ocjenu. Propisima iz EU direktive godišnja i četverogodišnja ocjena ove plaže je dobro, dok su prema HR uredbi obje ocjene zadovoljavajuće.

Plaže Gabine i Resnik u Kaštel Štafiliću se već godinama potvrđuju kao plaže s najčišćim morem u Kaštelima. Pri svim ispitivanjima kakvoća je bila izvrsna pa su i godišnje i konačne, odnosno četverogodišnje ocjene mora i prema HR uredbi i EU direktivi bile izvrsne.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij