hren

DOBROVOLJNO ISPRAVLJANJE POREZNE PRIJAVE DO 20. LISTOPADA
Iako je ovogodišnja turistička sezona zbog koronavirusa bila značajno lošija od prethodne te su mnogi potencijalni turisti svoj boravak otkazali, statistika Turističke zajednice Kaštela pokazuje da je ipak ostvaren nekakav rezultat pa je primerice, u rujnu kod iznajmljivača ostvareno oko dvije tisuće dolazaka i preko 16 tisuća noćenja. Podsjetimo, svi oni koji su bukiranje osigurali preko oglašivača, imaju dužnost platiti  porez na proviziju oglašivača. Ukoliko to nisu učinili do sada, Porezna uprava daje mogućnost ispravka bez zateznih kamata.

Naime, putem međunarodne razmjene informacija na području oporezivanja, Porezna uprava je zaprimila podatke o hrvatskim poreznim obveznicima koji posluju s društvima iz drugih država članica i trećih zemalja, preko Internetskih platformi koje će detaljno analizirati i usporediti s podacima u informacijskom sustavu Porezne uprave, a radi utvrđivanja jesu li ispravno prijavljene porezne obveze. Porezna uprava poziv je ponovila krajem rujna, na koji je pozivala još u veljači, stoji na stranicama Porezne uprave.

Tako da svi oni koji su ostvarili dohodak iz inozemstva, a koji su propustili prijaviti Poreznoj upravi, ovo je prilika da isti prijave bez zateznih kamata i potencijalno prekršajnih kazni propisanih i to do 20. listopada ove godine.

- Radi dobrovoljnog ispravljanja poreznih prijava svi porezni obveznici se mogu javiti u nadležne ispostave Porezne uprave putem preporučenih kanala e-Porezne. Porezna uprava osigurat će nesmetanu komunikaciju svim navedenim kanalima kako bi poduzetnici i građani ostvarivali svoja prava i ispunili obveze bez potrebe izravnog dolaska u prostorije Porezne uprave – stoji u dopisu Porezne, u kojem napominju da se u slučaju potrebe za izravnim kontaktom sa službenikom Porezne uprave poduzetnici upućuju na korištenje telefonskih brojeva objavljenih na Internet stranici Porezne uprave.

Podsjetimo, iznajmljivači paušalci, koji posluju s agencijama ili oglašivačima smještaja čije je sjedište u inozemstvu, odnosno zemljama članicama EU i koji paušalcima za svoje usluge, izdaju račune na proviziju za svoje usluge, moraju platiti PDV po stopi od 25 posto na iznos iskazan na navedenim računima provizije. PDV se obračunava i plaća samo na iznos provizije, odnosno cijenu usluge strane agencije ili oglašivača, a ne na cjelokupnu cijenu smještaja.

Dodajmo i kako je još prije pet godina, Porezna uprava objavila je kako su privatni iznajmljivači obavezni zatražiti PDV identifikacijski broj ili VAT broj kako bi na iznos provizije obračunavali i platili hrvatski PDV.

Foto: ilustracija Pexels


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij