hren

PRIČA O VOLONTERIMA NIJE POTPUNA BEZ ŽELJKE PERDIĆ
Oni uglavnom nisu rođeni Kaštelani, no svojim životom u Kaštelima doprinose životu grada na obali Kaštelanskog zaljeva i godinama su vrijedni članovi ove društvene zajednice. Životu u Kaštelima doprinose svojim radom i socijalnom angažmanom, a za mnoge od njih Kaštela su, ne samo odabrani već i jedini dom.

Jedni od njih su i članovi Livanjske zajednice Kaštela, koja od svog osnutka djeluje humanitarno pa zato i ne čudi da su se odmah uključili u akciju pomoći stanovnicima na potresom pogođenom području.
Prvih dana prikupljali su donacije u materijalu i financijskim sredstvima koje je više njih uplatilo na otvorene račune za pomoć, no kada se u vijestima s terena sve češće počela spominjati potreba za kućicama i kontejnerima za privremeni smještaj stradalih, odlučili su nekome osigurati privremeni dom.

- Kako u jednom trenutku na tržištu više nije bilo ni odgovarajućih kamperica ni kontejnera, došli smo na ideju da sami napravimo i uredimo neku kućicu, a u ideji nam je pomogla činjenica da je obitelj Pavlinović na Čiovu imala jednu konstrukciju, koja je mogla poslužiti za osnovu realizacije naše ideje. I uhvatili smo se posla, od same konstrukcije izraditi potpuno opremljenu kućicu od 25 metara četvornih. Posao je pri samom kraju i sljedećeg tjedna kućica odlazi na put prema Sisku –kratko nam je na naše pitanje što rade, odgovorio Karmelo Milanović.

U cijeli projekt uključio se značajan broj njihovih članova i prijatelja, sve je pomno isplanirano te je već organiziran i specijalni prijevoz kućice. Isto tako, utvrđeno je i kojoj obitelji će se kućica, ispod čijeg krova će se nalaziti uređeni „studio apartman“, biti donirana.

No, sa završetkom ove kućice neće završiti priča članova Livanjske zajednice o pomoći Banovini. Naime, otvorili su posebni račun za pomoć, s kojeg se djelomično financira kućica, ali na kojem će, nadaju se, prikupiti i dovoljno novca da jednoj obitelji, kada počne obnova, doniraju cjelokupni građevinski materijal ili čak izgrade ili kupe kuću. Provedba te ideje ovisit će o dogovorima i koordinaciji s nadležnima na terenu.
Kako bi svi zainteresirani mogli pratiti tijek svega što rade prije nekoliko dana otvorili su i svoju facebook stranicu Livanjska zajednica Kaštela.

Petrinjka iz Kaštela ili Kaštelanka iz Petrinje

Prošlo je skoro 35 godina da je Željka Perdić svoj novi dom našla u Kaštelima. Ova rođena Petrinjka zbog ljubavi izabrala je Kaštela za mjesto u kojem će osnovati obitelj, raditi i stvarati. I tijekom svih tih godina ostavila je značajan trag u javnom životu Kaštela, kroz medije, angažmanom u organizaciji različitih događanja, provedbi humanitarnih akcija, promidžbi Kaštela.

Kada je njenu rodnu Petrinju pogodio ovaj katastrofalan potres, nije dvojila niti trenutka, već drugog dana bila je u Petrinji, kako bi vidjela gdje i kako može pomoći.

No, dane koje je provela u svom rodnom gradu nije iskoristila samo za pomoć tamošnjem stanovništvu, svojim nekadašnjim susjedima, prijateljima.
Svih ovih dana bila je nezaobilazni izvor informacija s terena, koordinirala distribucijom donacija, bila domaćin pojedinim  kaštelanskim grupama i pojedincima, bila ispomoć svima kojima je to trebalo, među njima i predstavnicima kaštelanskog Crvenog križa te Splitsko-dalmatinske županije.

Rekli bi, dala se potpuno i fizički i psihički. Zaključili bi, od nje očekivano. I naravno, vrijedno uvrštavanja u priče o Kaštelanima velikog srca.

 

Foto: privatni albumi.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij