hren

POMOGLI SU I OPET ĆE
- Učinili smo što smo i koliko smo mogli, a ako zatreba tu smo i učinit ćemo još – kratko je opisao svoje sudjelovanje u pomoći stanovnicima Banije, vlasnik jedne od kaštelanskih vučnih službi Duje Baričević, a slično smo čuli i od Dina Jamana, čija se obitelj u Kaštelima bavi kamionskim prijevozom.

Njih dvojica samo su neki od kaštelanskih vlasnika teretnih vozila koji su se odmah nakon potresa, na različite načine uključili u pružanje pomoći i osiguravanje donacija za stradale.

- U ovih prvih desetak dana od potresa, nekoliko puta sam s kolegama i prijateljima bio na Baniji, što odvozeći prikupljenu humanitarnu pomoć, što vozeći svojim kamionima različiti materijal. Ljudima je trebala pomoć i nitko se od nas nije dvoumio hoćemo li se angažirat ili ne – ustvrdio je Duje.

Pa je tako Duje, zajedno s Brankom Baričevićem te kaštelanskim prijevoznicima Antom Roguljem i Mirom Strižakom, koji su također ovih dana često vozili prikupljenu pomoć i pomagali na terenu, u svom prvom odlasku na Baniju odnio hranu, higijenske potrepštine, odjeću, tople prekrivače, pune kombije.
U svom drugom odlasku, sa svojom šlepom  bio je među Šibenčanima koji su vozili deset mobilnih kućica iz Jezera kraj Šibenika u Petrinju.  Treći odlazak donio je prijevoz još kućica i građevinski materijal, dok je četvrti put kombijima, zajedno sa svojim vozačima, dijelio potrepštine po razrušenim selima.

Dobro je Duje u proteklim danima, neplanirano,upoznao ceste oko Petrinje, Siska i Gline, no kako stalno naglašava, nije mu žao i ako bude trebalo, opet će.

Na raspolaganje onima kojima treba pomoć, svoje kamione i sebe, odmah nakon potresa, stavio je i Dino Jaman, a potreba za prijevozom ukazala se veoma brzo, u prijevozu kojeg su, kako Dino kaže, iskoordinirale dvije gospođe, Karolina i Mirjana.

- Moj pomoćnik Toni Ljubas i ja ukrcali smo donaciju građevinskog materijala, odnosno crijepa  u Hrvacama, dok su drugim kamionom Vjeko Gabrić i Ivan Gotovina vozili stambeni kontejner, koji su preuzeli u trajektnoj luci, a s Brača je bio upućen obitelji prve rođene bebe u Hrvatskoj i Sisku u ovoj godini – objašnjava nam Dino.

No, osim građevinskog materijala i kontejnera prevezli su oni i drvenu građu za ogrjev te kontejner napunili s gomilom humanitarne pomoći, za čije je prikupljanje većina zasluga pripadala Dinovoj djevojci Katarini Bakula.
Inače, treba spomenuti da su ovi Kaštelani, osim što su prevozili materijal, prikupili i uručili novčanu donaciju obitelji malog Darisa.

Crijepovi su tada istovareni u Petrinji na centralnom punktu civilne zaštite, a kontejner uručen obitelji kojima je bio namijenjen. Ali mladi Kaštelani nisu se odmah vratili kući, već su iz Petrinje u okolna sela dodatno razvozili različiti građevinski materijal i kontejnere.

I što reći za ove hrabre i nesebične ljude? Uložili su svoje vrijeme, svoja vozila i svoja financijska sredstva, koja nisu zanemariva i bez razmišljanja pomogli mnogima. Kao i drugi o kojima smo pisali u prethodnim tekstovima, oni su jednostavno ponos Kaštela. I, na sreću Kaštela, nisu jedini, a tko su ostali, čitajte i u narednim danima.

 

Foto: privatni albumi


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij