U ZELENO I MODRO PRIPREMAJU JOŠ NIZ NOVOSTI
Podjela spremnika za odvojeno prikupljanje plastike i papira u Kaštel Sućurcu i Kaštel Štafiliću trenutno se privodi kraju, uskoro se očekuje početak podjele u drugim kaštelanskim naseljima, a prema utvrđenom planu, uskoro je na redu početak podjele u Kaštel Gomilici i Kaštel Novom.

Prema informacijama iz tvrtke Zeleno i modro, tijekom nešto više od mjesec dana od početka podjele, nije bilo posebnih problema, a domaćinstvima se dijele žute i plave kante, uglavnom od 120 litara te u posebnim slučajevima od 240 litara zapremine.

Podjela kanti za cilj ima smanjenje ukupnog miješanog komunalnog otpada te povećanje udjela odvojeno prikupljenog otpada.
Inače, službeni podaci govore da je u prošloj godini smanjena količina miješanog otpada za skoro 25 posto u odnosu na ranije, a stopa odvojeno prikupljenog otpada podignuta je s 0,13 posto na 6,27 posto. Za ovu godinu planirano je da stopa odvojeno prikupljenog otpada poraste i preko 10 posto, a da se količina miješanog komunalnog otpada smanji za 40 posto.

Podjela spremnika za odvojeno prikupljanje otpada nastavak je aktivnosti koje provodi tvrtka Zeleno i modro, a rezultat tih aktivnosti vidljiv je i na terenu pa, iako dio građana ima pojedine kritike na rad ove komunalne tvrtke, većina građana složna je da je grad čistiji, nema više kontejnera na ulicama, a i broj nelegalnih deponija se znatno smanjio.

Dio dobrih rezultata „posljedica“ su projekta  „Svaka kuća svoja kanta“, u sklopu kojeg su svim korisnicima usluge Zeleno i modro podijeljeni zeleni spremnici za miješani komunalni otpad i to 11.700 individualnih spremnika, a 3.200 korisnika koristi usluge odvoza otpada preko zajedničkih spremnika. Na kućnom pragu u plastičnim vrećama prikupljala se plastika i papir, a na nekoliko zelenih otpada moguće je i odvojeno prikupljanje stakla. Naravno, ne treba zaboraviti ni rad reciklažnog dvorišta u Rudinama, a kako bi građanima olakšali prometnu komunikaciju pri odlaganju glomaznog, opasnog i sličnog otpada, u tijeku je i realizacija projekta novog reciklažnog dvorišta u Kaštel Sućurcu. Isto tako, očekuje se i skori početak rada reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u sućuračkoj kavi.

Kako bi korisnike potakli na odvojeno prikupljanje otpada, u Zeleno i modro u listopadu prošle godine započeli su s naplatom odvoza otpada temeljem elektronske evidencije odvoza, koja se vodi za svakog korisnika, pri čemu većina građana, uz paušal, plaća odvoz  samo onog otpada kojeg su proizveli.

Uz podjelu žutih i plavih kanti trenutno je u tijeku i priprema za ukopavanje podzemnih kontejnera na rivama i šetnicama te uvođenje elektronskog uređaja za mjerenje količine otpada, otpadomjera, no zbog kompleksnosti tog dijela projekta, nadležne u tvrtki Zeleno i modro do realizacije čeka još podosta posla.

Nakon podjele žutih i plavih kanti, slijede i druge aktivnosti, važne za što veću količinu odvojeno prikupljenog otpada.

- U nadolazećem će se razdoblju provoditi i prikupljanje stakla na kućnom pragu. Jedna od aktivnosti koja će se provesti je podjela besplatnih kompostera korisnicima koji imaju mogućnost sami kompostirati vlastiti otpad, a bit će omogućeno i prikupljanje biorazgradivog otpada na kućnom pragu. U planu je i izgradnja kompostane, ali i sortirnice za otpad, o čemu ćemo građane uskoro informirati – najavio je direktor Zeleno i modro Alen Lučić.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij