Zbog iznimno lošeg stanja, nereda i smrada uokolo zajedničkih spremnika u starim gradskim jezgrama, kao rezultata neodgovornog odlaganja otpada, za što osim stanovnika okolnih domaćinstava krivicu dijelom snose i vlasnici ugostiteljskih objekata, naveli su nadležne u komunalnoj tvrtki Zeleno i modro da upute apel ugostiteljima, u kojem ih pozivaju na odgovorno ponašanje s miješanim komunalnim te reciklabilnim otpadom.

Kako je naglašeno, loše stanje je u svim Kaštelima, a posebno loše stanje je u centru Kaštel Lukšića, gdje je iz dana u dan vidljivo da veliki dio otpada koji se nađe u spremnicima i uokolo spremnika, potječe od ugostiteljske djelatnosti.

- Zajedničke spremnike u centrima mjesta praznimo svakodnevno pa tako i spremnike zapadno od dvorca Vitturi u Lukšiću. I svakodnevno smo svjedoci odloženih i razbacanih vreća za smeće uokolo spremnika. Dio tog otpada pripada ugostiteljskim objektima, koji otpad tu ne bi trebali odlagati te  imaju mogućnost odvoza otpada i bez da pune zajedničke spremnike.
Neki od ugostitelja zadužili su vlastite spremnike, oni koji nemaju gdje s vlastitim spremnicima mogu dobiti specijalne vreće za miješani komunalni otpad, koje unaprijed plaćaju po komadu, čime se pokriva dio troška odvoza otpada.

Ako im nisu dovoljni spremnici koje su dobili ili vreće, svi oni mogu kontaktirati Zeleno i modro kako bi se dogovorili o većim spremnicima, načinu i broju odvoza otpada, odnosno pražnjenja spremnika ili odvoza vreća, pri čemu bi djelatnici Zeleno i modro u jutarnjim satima tijekom sezone „pokupili“ otpad s „njihovih vrata“,  a cijena im se računa prema broju odvoza, kao što se računa i svima drugima ili je već djelomično naplaćena kroz same vreće za otpad.

Apeliramo na ugostitelje da ne odlažu otpad u zajedničke spremnike te da nas kontaktiraju kako bi postigli dogovore o odvozu otpada i na zadovoljstvo svih riješili dio problema – poručili su iz Zeleno i modro, napomenuvši da će se ujedno s njima dogovoriti i odvoz ambalažnog otpada, odnosno papira i plastike.

Bacajući otpad u zajedničke spremnike, kojeg tijekom sezone ne nedostaje, dio ugostitelja očito nastoji uštedjeti na trošku odvoza pa bi se moglo zaključiti da  zbog uštede od stotinjak kuna mjesečno svima stvaraju probleme koji nisu lijepi niti za oko niti za osjetilo mirisa.

A mogli bi se zapitati koliku štetu čine i sebi samima jer zasigurno gost neće za mjesto na kojem će popiti čašicu u društvu, izabrati ono na kojem mu i najmanji povjetarac donese „miomirise“ ljudskog neciviizacijskog ponašanja. 

Ugostitelji koji žele regulirati odvoz trebaju se javiti na info telefon tvrtke Zeleno i modro 021 535 068.    


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno