ANGAŽIRANE BROJNE LJUDSKE I ZRAČNE SNAGE
U ponedjeljak, nešto iza 10 sati na području Segeta Gornjeg, na nepristupačnom terenu, izbio je požar, s kojim su se u koštac uhvatili vatrogasci okolnih DVD-ova i postrojbi te uz pomoć zračnih snaga.

07:47 sati

Na požarištu još uvijek ima otvorene vatre tako da od jutra požar gase i kanaderi.

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj obići će danas u 10.30 sati protupožarne snage koje su angažirane na gašenju požara na području kod Segeta Gornjeg.

23.15 sati

Svoj obol u gašenju današnjeg požara, s brojnim i jakim snagama dali su i još uvijek daju i kaštelanski vatrogasci iz DVD-ova Kaštel Gomilica, Mladost i Kaštela.

- Kaštelanski vatrogasci, nas nešto više od 30 sa 11 vozila "branili" smo od požara dio prema Planom. Bilo je naporno i "vjetrovito" al taj dio zadaće uspješno je odrađen. Negdje oko 21 sat dio se s požara vratio  u matične domove, a trenutno je na požarištu, zajedno s dijelom vatrogasaca iz drugih društava, ostalo na dežurstvu 15-ak kaštelanskih vatrogasaca sa četiri vozila. Ostali vatrogasci su u pripravnosti i prema potrebi spremni za djelovanje. Ima još još poprilično posla, požar je i dalje aktivan, tako da je pred vatrogascima još jedna radna noć - kazao nam je na kraju večeri zapovjednik sućuračkih vatrogasaca Nenad Bonacin.

20.00 sati

Prema najnovijim informacijama iz HVZ-a, požar kod Segeta Gornjeg je lokaliziran i situacija je pod kontrolom. Na terenu je i dalje 170 vatrogasaca, dok je s dolaskom noći prestala aktivnost zračnih snaga.

- Angažirali smo i vojsku kako bi pomogla u nadgledanju požarišta. Fronta je velika, ali možemo reći kako je najgore iza nas - kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Vatrogasci će i tijekom noći raditi na sanaciji požarišta.

19.30 sati

- Zračna luka, u principu je cijelo vrijeme otvorena za sav zračni promet, no Kontrola leta donijela je odluku, zbog stanja na terenu, da se zračni promet odvija u ograničenom obliku i kapacitetima pa se sve odvija sa zakašnjenjem.

Dio aviokompanija koje su trebale imati letove iz Kaštela donijele su odluku da se njihovi letovi odgode. Tako je šest linija prema europskim gradovima „prebačeno“ za sutra, a putnike će te aviokompanije smjestiti u obližnje hotele do sutrašnjih polazaka.
Vjerujemo, a prema stanju na terenu, da će do sutra požar biti ugašen, a svi planirani letovi, kao i ovi od danas, realizirani – kazao nam je Mate Melvan iz Zračne luke Split u Kaštelima

18.45 sati

Na požarište je upućeno i 26 pripadnika Oružanih snaga RH iz vojarne "Knez Trpimir" u Divuljama. Sveukupno je na požarištu trenutno angažirano osam protupožarnih zrakoplova, četiri Airtractora, tri Canadaira i jedan helikopter. Požarom je obuhvaćena iznimno velika površina, a na terenu je više od 170 vatrogasaca. Kako je najavljeno zračne snage sudjelovat će u gašenju do noći, a pred vatrogascima iz dobrovoljnih društava i javnih postrojbi koji su na požarištu, težak je posao i tijekom noćnih sati.

18.15 sati

Prema informacijama s terena požar se širi preko brda Vilajac na neke, uglavnom napuštene zaseoke.

Na terenu je i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, koji je za pojedine medije izjavio da je požar zahvatio uglavnom travu i makiju, ali i nekoliko mladih maslinika.

18.00 sati

Nove informacije kažu da se promet u zračnoj luci postepeno normaliziran, no još postoje određeni problemi zbog požara.
Dio naselja u blizini požarišta nema električnu energiju, a razlog je jer su djelatnici HEP-a isključili dvije trafo stanice iz mreže, a zbog gašenja požara iz zraka.
Prije određenog vremena počeo je puhati i maestral pa je gasiteljima iz zraka otežano gašenje.

17.00 sati

Prema najnovijim informacijama kuće na terenu nisu ugrožene, a stanje je bolje nego prije sat vremena

- Požar još uvijek nije pod kontrolom. Zaustavljeno je širenje požara s južne strane i vatra više ne prijeti kućama. Požar je aktivan na sjevero-istoku. Imamo informaciju da su u požaru oštećene dvije kamp kućice. Nema ozlijeđenih vatrogasaca - kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

16.30 sati

Zbog vatre i dima zračna luka na Resniku radi u smanjenom obujmu. Dio aviona, koji zbog požara nisu mogli sletjeti u ovu zračnu luku preusmjereni su u Zadar. Prema pojedinim informacijama svaki avioprijevoznik sam odlučuje hoće li odgoditi let ili će se on ipak održati pod otežanim uvjetima.

16.15 sati

Prema informacijama iz HVZ-a zaustavljeno je širenje vatre prema Planom, aktivan je sjeveroistok požara. Trenutno se radi na pregrupiranju vatrogasnih snaga, kojima su se pridružili i vatrogasci iz Omiša i Dugog Rata, a aktivno je 168 vatrogasaca i 49 vozila

15.45 sati

Na gašenju požara kod Segeta Gornjeg trenutno je angažirano 168 vatrogasaca sa 49 vozila. Teško pristupačan teren, blizina naselja kao i vjetar otežavaju gašenje u kojem sudjeluju JVP-ovi: Trogir, Split, Sinj i Podstrana te DVD-ovi: Trogir, Okruk, Marina, Solin, Seget-Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje i Split.

Pored zemaljskih snaga sudjeluju i zračne snage sa četiri Canadaira, dva Air Tractora, jedan helikopter Mi8 te se očekuje polijetanje još dva Air Tractora.

-Situacija je trenutno puno bolja, krak požara koji je išao prema jugoistoku je zaustavljen. I dalje se nastavlja s gašenjem na nepristupačnom terenu – kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

15.00 sati

Na gašenju požara u ovom trenutku sudjeluje 116 vatrogasaca sa 36 vatrogasnih vozila, vatrogascima na terenu u međuvremenu su se pridružili i vatrogasci iz JVP-ova Sinj i Podstrana, DVD-ova Seget-Vranjica, Slatine, Mladost, Kaštela, Dugopolje i Split. Pored zemaljskih snaga sudjeluju i zračne snage sa tri Canadair-a, dva Air Tractora i jednim helikopterom, a očekuje se polijetanje još dva Air Tractora.

13.30 sati

Iz PUSD stiglo je upozorenje i napomena svim vozačima da je zbog gašenja požara u Segetu Gornjem jedan kolnički trak tamošnje prometnice DC 58 zauzet vatrogasnim vozilima, dok se promet odvija drugim kolničkim trakom uz regulaciju od strane policijskih službenika. Pozivaju na oprez.

12.30 sati

Vatra na požarištu se i dalje širi, čemu „pomaže“ vjetar i nepristupačan teren. U ovom trenutku požar u Segetu Gornjem gase 72 vatrogasca sa 24 vozila, a osim navedenih postrojbi i društava iz Trogira, Okruka i Marine, sudjeluju i vatrogasci DVIP Split, DVD Solin, DVD Vranjic, DVD Kaštel Gomilica, DVD Slatine, JVP Split te dva protupožarna zrakoplova Canadair te jedan helikopter sa uređajem za gašenje.

Vjetar pepeo i dim nosi kilometrima uokolo pa je pepela bilo i na kaštelanskim ulicama.

11.00 sati

Nakon što je Županijski vatrogasni centar Split u 10.15 sati zaprimio dojavu o požaru u Segetu Gornjem na intervenciju su upućeni vatrogasci iz JVP Trogir te DVD-ova Trogir, Okruk i Marina. U gašenje požara, koji se brzo širi zbog vjetra, uključio se i jedan helikopter te protupožarni zrakoplov Canadair.

 

Foto: I.T., J.S., čitatelji


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij