hren

Prometne gužve i kolone automobila tijekom sezone u Kaštelima, naša su stvarnost, bez obzira u kojem pravcu krenuli i kojom cestom se vozili. No, frustrira činjenica da se zbog semafora na pojedinim križanjima, koji u nerealnom vremenu crvenim svjetlom zadržavaju promet, a koji je ionako već dovoljno gust, pogotovo u vrijeme kada ljudi odlaze ili se vraćaju s posla, stvara dodatna prometna gužva.

U nekoliko navrata čitatelji su nam posebno skrenuli pozornost na križanje ulice Ivana Pavla II s ulicom Put Kave, odnosno na brzoj cesti pokraj Metroa, navodeći kako na tom semaforu predugo traje crveno svjetlo za vozila  iz smjera Kaštela i Splita. Time se stvaraju dodatne gužve, što je nepotrebno, jer na tom križanju broj vozila koji prometuju cestama prema jugu i sjeveru, daleko je manji.

Kako su semafori na državnim cestama u nadležnosti Hrvatskih cesta, pitali smo ih može li se signalizacija semafora na tom križanju drugačije regulirati te su nam u odgovoru kazali kako taj semafor zapravo nije „ispravan“, odnosno prilagođen stvarnom prometnom stanju.

- Vezano za upit o radu semaforskog uređaja u Kaštel Sućurcu, izvještavamo vas da je na predmetnom semaforskom uređaju došlo do prekida detektorske petlje zbog čega uređaj radi u fiksnom režimu rada, a ne u prometno ovisnom režimu rada. Aktivnosti na sanaciji oštećenja detektorskih petlji su u tijeku – navode iz Hrvatskih cesta.

Ujedno napominju da im je namjera na tom križanju postaviti signalizaciju s novom tehnologijom, no ne navode u kojem vremenu će to biti napravljeno.

- Obzirom da su postojeće detektorske petlje izvedene u staroj tehnologiji (detektor ugrađen u kolnik ceste), naša namjera je zamijeniti ih novom tehnologijom (video ili radar detekcija) čime bi se trajno otklonio problem prekida detektorskih petlji. Smatramo da bi se zamjenom detektora postigao zadovoljavajući rad semafora u skladu s postojećim signalnim planovima, odnosno isti bi radili u prometno ovisnom režimu rada te će se izvedba navedenih radova pripremiti za Plan nabave Hrvatskih cesta u narednom razdoblju – zaključuju u Hrvatskim cestama.

Nadamo se  kako „ izvedba navedenih radova u narednom razdoblju“ neće trajati predugo, jer vozačima najmanje što treba jesu bespotrebne kolone, posebno kada je razlog tome semafor, koji bi zapravo trebao stvarati red u prometu, a ne nered.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij