ostrog

Mjesec dana je prošlo od početka školske godine, početka koji će u osnovnoj školi Ostrog u Kaštel Lukšiću ostati zapamćen po činjenici da je nastava u njoj započela bez dobrodošlice ravnatelja, odnosno ostavkom ravnateljice i pojedinih članova Školskog odbora. Iako je početak nastave u određenom smislu bio pomalo konfuzan, danas, mjesec dana kasnije „stvari su legle na svoje mjesto“ i školske aktivnosti te sve ono što uz njih ide, odvijaju se bez problema.

Do novog natječaja, koji će uskoro uslijediti,  za prvu osobu škole imenovana je vršiteljica dužnosti ravnateljice Ivančica Grubišić, a od strane Županije delegirani su novi članovi Školskog odbora Ante Gotovac i Sanja Viculin, koji su tako zamijenili Marka Parčinu i Branimira Matijacu koji su dali ostavke na rad u tom upravljačkom tijelu.

Ostavke ravnateljice Silvane Maganjić i dvojice članova Školskog odbora povezani su indirektno sa zbivanjima u školi zadnjih nekoliko mjeseci, koji su se odnosili na izbor novog ravnatelja.
Naime, izbor za novog ravnatelja trebao je biti raspisan krajem kolovoza, no okrnjeni sastav Školskog odbora, u kojem nije bilo predstavnika Županije zbog svega što se događalo poslije lokalnih izbora u formiranju županijske vlasti, donijeli su odluku da natječaj za ravnatelja raspišu u lipnju.
Kako su obrazložili, kraj kolovoza, vrijeme kada je dio djelatnika škole i članova Vijeća roditelja, koji sudjeluju u izboru, još uvijek na godišnjem odmoru nakon čega ih čekaju opsežne pripreme za početak školske godine, nije bio adekvatan pa su željeli da novom ravnatelju ili dosadašnjoj ravnateljici daju vremena tijekom ljeta da se pripremi za početak nastave.

Maganjić bez podrške zaposlenika

Do okončanja postupka natječaja Školski odbor dobio je i ostala tri člana, predstavnike Županije, Marka Parčinu, Jozu Biliškova i Branimira Matijacu.
Na natječaj su se javile dvije kandidatkinje, dosadašnja ravnateljica Silvana Maganjić i psihologinja Ivančica Grubišić. Dvoje predstavnika Učiteljskog vijeća na glasanju su svoje glasove dali Ivančici Grubišić jer je tako, sa značajnom razlikom u glasovima, odlučilo Učiteljsko vijeće, a jednako je glasala i predstavnica Skupa radnika jer se i Skup radnika odlučio za Grubišić. Troje predstavnika Županije svoje glasove dali su Maganjić, a odluka o novom ravnatelju bila je na predstavniku Vijeća roditelja koje je također dalo glas Maganjić, tijesnim rezultatom, s jednim glasom više,

I tako je za novu ravnateljicu, glasovima jednog roditelja i troje predstavnika politike, izabrana dosadašnja ravnateljica Silvana Maganjić. No, tu nije svemu bio kraj, jer je netko cijeli postupak izbora prijavio nadležnima te je prosvjetna inspekcija utvrdila određene nepravilnosti, zbog čega Ministarstvo obrazovanja nije Maganjić potvrdilo za novu ravnateljicu pa je bilo očito da će se natječaj trebati ponoviti.

silvana maganjicSilvana Maganjić

Nakon toga, ravnateljica prvi dan škole daje neopozivu ostavku, pri čemu je prozvala pojedince za „smještanje“, a stigla je i vijest o ostavkama na članstvo u Školskom odboru Parčine i Matijace.

Kako bi se mogli sagledati odnosi u školi Ostrog, a koji se odnose na rad ravnateljice i činjenicu da joj kolege nisu dale svoje glasove, važno je napomenuti da je u toj školi u zadnjem razdoblju bilo čak šest inspekcijskih postupaka, koji su utvrdili nepravilnosti.

- U posljednje tri godine pokrenuto je šest inspekcijskih postupaka od kojih je izvršeno pet, a jedan postupak je u tijeku. U četiri inspekcijska postupka su temeljem utvrđenih nepravilnosti izrečene mjere za poboljšanje rada Škole – kazali su nam u Prosvjetnoj inspekciji, a na naše traženje na uvid dokumentacije tih postupaka nisu nam udovoljili kazavši kako Zakon propisuje da je provodeći inspekcijski nadzor inspektor dužan čuvati osobne i druge podatke koje sazna u obavljanju svojih dužnosti kao službenu tajnu te postupati tako da se ne ugrozi zakonom ili drugim propisom utvrđena tajna.

Sve što se u školi događalo, a kako su nam pojedini djelatnici rekli, bilo je rezultat nezadovoljstva radom ravnateljice pa i nekim upitnim odlukama u poslovanju te je bilo i za očekivati da će se ravnateljica na kraju povući. No što je navelo dvojicu članova Školskog odbora da daju ostavke, posebno Marka Parčinu koji je u tom tijelu predstavnik Županije duži niz godina i zadržao se unatoč raznim događanjima i previranjima pa i prozivkama, ostalo je mnogima upitno. Zbog toga se nagađalo je li riječ o politički uvjetovanoj ostavci ili su odgovori negdje drugo.

Sam Parčina za Portal je svoju ostavku obrazložio „punom kapom“

- Naprosto mi je svega bila puna kapa i želio sam se svega riješiti. Možda će doći netko drugi tko će bolje raditi. Ja im želim sreću i nadam se da će sada u školi stanje biti puno bolje – kratko nam je kazao Parčina.

Politika svugdje oko nas

Ujedno, Parčina je u razgovoru s nama, a na pitanje o politici u školama, ustvrdio kako politika u školi nema utjecaja, što je vidljivo i i iz toga da članovi Školskog odbora pri glasanju imaju jedan glas i njime daju svoj stav i mišljenje te da se ne može utjecati na druge.

No, prateći zbivanja u školama, ne samo u Lukšiću nego i drugim kaštelanskim mjestima pa i šire,  ne bismo se složili da je to baš tako. Iskustvo nas je uvjerilo da u školama politika ima utjecaj i to značajan.
Od izbora ravnatelja pojedine škole, koje mora „amenovati“ vodeća politička struktura, od lokalne i regionalne do državne razine pa do odluke, figurativno kazano, o kupovini toaletnog papira.

Pripadnost i lojalnost pojedinim strankama često bude glavni temelj odluke o ravnatelju, umjesto da se odluke temelje isključivo na stručnosti i rezultatima rada. I dio članova školskih odbora biraju se ili imenuju po nekoj političkoj osnovi. Predstavnike osnivača u školske odbore  imenuju županije ili neki drugi osnivači, po preporukama lokalne politike, naravno, i to uglavnom istostranačke ili koalicijskih partnera. Često se tako u školski odbor imenuju političari koje stranke žele „nagraditi“ sjedenjem u tom tijelu, a oni, iako nisu plaćeni, to prihvaćaju jer im patološka želja za moći bude djelomično ispunjena. Iako često nisu svjesni da su samo marionete „velikih igrača“.
Ponekad djeluje da osnivače uopće nije briga tko će sjediti i odlučivati u tim školskim odborima, već kroz imenovanja vraćaju neke političke dugove. Pa se tako u školskim odborima mogu naći i oni za koje se zna da su nasilnici, osobe umiješane u mito i korupciju, osobe sumnjivih prošlosti, neobrazovane, osobe koje nikakve veze nemaju o odgoju i obrazovanju, financijama i svemu onome što bi bilo potrebno pri odlučivanju... ali svi oni znaju glasati kako politika kaže. Posebno kada je riječ o zapošljavanjima unutar škola pa se ponekad može čuti da pojedini članovi školskih odbora dolaze na sjednice samo ako je točka na dnevnom redu zapošljavanje.

Na sreću, u školskim odborima sjede i osobe kojima je stalo prvenstveno do dobrobiti djece i zbog toga svi moramo biti optimistični.

Naš si ako glasaš za naše

A da politika ima svoje prste u radu školskih odbora, a samim tim i u radu škola najbolje će možda pokazati komunikacija u whatsapp grupi određenih lukšićkih političara, koju posjedujemo,  iz koje se vidi da ni odluka Vijeća roditelja pri izboru ravnatelja škole nije bila bez politike i njenog utjecaja.

U tim porukama prvi, koji je očito član Vijeća roditelja, u grupu šalje fotografiju listića na kojem je dao glas Silvani Maganjić. Drugi mu na to kaže: bravo. Treća kaže: Hvala u ime svih nas. Kako se kaže, svoje volim. Prvi ponovo kaže 14:13 pobjeda. Treća se ponovno uključuje i poručuje: Hvala svima koji su glasali za našu predstavnicu Drugi ponovno ponavlja: Bravo. Četvrta stavlja hrvatske oznake, a peti, inače član Školskog odbora zahvaljuje prvom....

Kako se kaže, da nije tragično bilo bi komično...

ostrog whatsapp


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij