hren

PROMJENA VLASNIKA
U trenutku kad “Cemex Hrvatska” i “Nexe grupa” iz Našica podnesu prijavu regulatornoj agenciji, postat će izvjesno da su se dogovorili o kupoprodaji poslovanja kaštelansko-solinske kompanije u Hrvatskoj.

Budući da se razgovori između tvrtki, prema nama dostupnim neslužbenim, ali pouzdanim informacijama, privode kraju, potvrda o sklopljenom poslu, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, mogla bi uslijediti za desetak dana.

Predstavnici “Nexe grupe”, podsjetimo, već su boravili u Kaštel Sućurcu u “Cemexovu” sjedištu gdje su obavili “dubinsko snimanje poslovanja”.

Ali, ako i potpišu predugovor kojim slavonska firma kupuje “Cemexovo” poslovanje u Hrvatskoj, to automatski ne znači da će on biti i realiziran. Zadnju riječ, naime, ima regulatorna agencija kojoj je zadaća temeljem raspoložive dokumentacije ocijeniti je li “koncentracija poduzetnika”, kako se to administrativno kaže, dopuštena, a to može potrajati i nekoliko mjeseci, sve do ljeta.

Ovdje valja napomenuti da ocjenu može dati Europska komisija, koja 2017. nije dala dopuštenje “HeidelbergCementu” da kupi “Cemex Hrvatsku”, ili hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Nadležnost jedne i druge je usko vezana za ukupni prihod koje tvrtke sudionice ostvaruju u godini prije kupoprodaje (Europska komisija nadležna je za veće iznose), s tim da se ocjena iz Bruxellesa, i u slučaju takve vrste nadležnosti, može ustupiti nacionalnoj agenciji.

Ako za ocjenu bude nadležno domaće tijelo, što je izgledno, ono je obvezno u roku od 30 dana od zaprimanja potpune prijave, odlučiti je li koncentracija dopuštena na takozvanoj prvoj razini ili ako to nije moguće, pokrenuti postupak ocjene koncentracije. To je već takozvana druga razina, na kojoj Agencija u roku od tri mjeseca od pokretanja postupka mora donijeti odluku.

Zanimljivo je da se koncentracija može ocijeniti dopuštenom, uvjetno dopuštenom ili zabranjenom. U svakom slučaju, protiv takve odluke nema žalbe, pa je nezadovoljnima jedino rješenje pokretanje upravnog spora.

Neovisno o eventualnoj promjeni vlasnika “Cemexa Hrvatska”, budućnost cementne industrije oko Kaštelanskog zaljeva izravno ovisi o prilagodbi proizvodnje pravilima u tvornicama u Sućurcu i Svetom Kaji, koja će se primjenjivati od 2021. godine, kad počinje Četvrto razdoblje trgovanja vezano za stakleničke plinove. Poznato je, naime, da se u prostornim planovima Grada Kaštela izričito zabranjuje uporaba goriva iz otpada (Rdf) u zaštićenom obalnom pojasu, u kojemu su i cementare, zbog čega će u zadanim okolnostima biti upitno zadržavanje konkurentnosti na tržištu.

Drvna masa (ne) i otpad

Prema riječima Merice Pletikosić, voditeljice održivog poslovanja “Cemexa Hrvatska”, ta je tvrtka do 2019. ispunila sve svoje obveze vezane za Treće trgovinsko razdoblje, što planira i u ovoj 2020. godini.

– Četvrto razdoblje trgovanja od 2021. postrožuje pravila i obveze te način ispunjavanja postavljenih ciljeva do 2030. godine kako bi se provela dogovorena europska klimatska politika – podsjeća Pletikosić i nastavlja:

– Naime, jedan od osnovnih EU-ovih ciljeva do 2030. je i smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 40 posto u odnosu na baznu 1990. godinu. To će se postići povećanjem tempa smanjenja, i to smanjenjem broja besplatnih emisijskih jedinica koje će se dodjeljivati postrojenjima.

Prema riječima naše sugovornice, mijenjaju se i pravila dodjele besplatnih emisijskih jedinica, a prag prilagodbe postavljen je na 15 posto i procjenjivat će se na temelju prosjeka proizvodnje u dvije prethodne godine.

– Kako bi se energetski intenzivnim industrijskim sektorima olakšala promjena do niskougljičnoga gospodarstva, uspostavit će se nekoliko mehanizama financiranja koji uključuju dva nova fonda, Inovacijski i Fond za modernizaciju, a “Cemex Hrvatska” će ispitati sve mogućnosti konkuriranja za sredstva iz tih fondova.

Bez obzira na sve, svjesni smo velikih izazova i strogih obveza smanjenja emisije ugljikova dioksida i, iako neće biti jednostavno, vjerujemo da ćemo uspjeti udovoljiti postavljenim zahtjevima. Trenutno nam najveći potencijal pruža korištenje drvne biomase koja se smatra ugljično neutralnom te ima značajan potencijal za smanjenje emisija ugljikova dioksida. Fokusirani smo na pronalaženje novih izvora i najučinkovitije načine dopreme na naše lokacije – veli Pletikosić.

Kad se govori o poslovanju cementne industrije u Hrvatskoj, prilika je podsjetiti na godišnju proizvodnju i proizvodne kapacitete tvornica sivog cementa, koji uz “Cemex Hrvatsku” i “Nexe grupu” proizvodi i tvornica “Holcim Hrvatska” iz Koromačna na istočnoj obali Istre. “Holcim Hrvatska” je dio “LafargeHolcim grupe”, koja je nastala 2015. spajanjem francuskog poduzeća “Lafarge” i švicarskog “Holcima”.

Podatke o proizvodnji smo zatražili od Državnog zavoda za statistiku, Hrvatske gospodarske komore i strukovnog udruženja “Croatia Cement”. Iz zavoda i komore dobili smo podatke o ukupnoj godišnjoj proizvodnji od 2008. do 2018. uz obrazloženje da oni “po proizvođačima nisu dostupni”, te da su, ako se izravno ili neizravno mogu dovesti u vezu s fizičkom ili pravnom osobom, “statistički povjerljivi i predstavljaju službenu tajnu”. Iz “Croatia Cementa” su nam odgovorili kako nisu u mogućnosti dati bilo kakve podatke, što je svakako iznenađujuće.

Pokazalo se, međutim, da podaci baš i nisu tajni jer, primjerice, u Rješenju o objedinjenim uvjetima “Holcima” za početak piše da “u Rješenju ne postoje zaštićeni podaci”, a onda je lijepo navedeno da ta tvrtka godišnje proizvede oko 560 tisuća tona različitih vrsta cementa. Nadalje se navodi da kapacitet postrojenja proizvodnje cementnog klinkera u rotacijskoj peći iznosi 1650 tona na dan.

U okolišnoj dozvoli “Cemexa Hrvatska” stoji da je dnevni kapacitet rotacijske peći u tvornici “Sv. Juraj” u Sućurcu 3200 tona (godišnje 1,17 milijuna tona), u cementari “Sv. Kajo” 1400 tona na dan (godišnje 511.000 tona), dok u “10. kolovozu” u Majdanu instalirani kapacitet postrojenja iznosi 1400 tona klinkera na dan, ali ovo postrojenje ne radi od 2008. godine, što je uzrokovano gospodarskom krizom.

“Nexe grupa”, odnosno tvornice “Našicecementa” koje rade u sastavu “Nexe grupe”, imaju godišnji kapacitet proizvodnje 750.000 tona klinkera ili dnevno 2054 tone.


Pretkrizna 2008. još nije ‘uhvaćena‘

Na razini Hrvatske, prema podacima Državnog zavoda za statistiku 2008. je proizvedeno ukupno 2,98 milijuna tona klinker-cementa, 2009. godine 2,43 milijuna tona, u 2010. je proizvedeno 2,32 milijuna tona, dok je u 2011. ukupno proizvedeno 2,07 milijuna tona, u 2012. proizvodnja je iznosila 1,99 milijuna tona, a u 2013.

2,21 milijun tona, 2014. godine proizvedeno je 2,31 milijun tona, dok je u 2015. proizvodnja iznosila 2,15 milijuna tona, u 2016. proizvedeno je 2,05 milijuna tona klinker-cementa, u 2017. godini bilo je 2,41 milijun tona, dok je u 2018. ukupno proizvedeno 2,31 milijun tona klinker-cementa.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska