hren

Uz podršku Grada Kaštela, kaštelanska umjetnica Sunčica Kuzmanić u sklopu svoje Rezidencije Kaštel ovog je petka ugostila mladi umjetnički meksičko-njemački par koji je u sućuračkoj kuli na Glavici prikazao radove nastale tijekom boravka u Kaštelima, a inspirirane boravkom u Hrvatskoj, od Like do Omiškog zaleđa. "MOVING CROA_"  naziv je izložbe radova Amaye Cuadras Martínez  (Meksiko) i Alexandra Roschke (Njemačka).

Izložba je svojevrstan razgovor između umjetnika i okruženja u kojem su boravili tijekom putovanja kroz Hrvatsku, a Kaštela su postala baza za istraživanje obližnjih sela, prirodnih lokaliteta obilježenih mitovima, legendama ili traženju lokalnih ljudi koji čuvaju sjećanja svog naroda o susretima sa nadnaravnim.

Roschke propituje kako je "čarobno razmišljanje “ po Karlu-Heinz Göttertu sačuvano u današnjem vremenu, dok je na Amayne radove inspirirane divljim prostorima utjecalo razmišljanje Bachelarda.

-Ideju za svoje radove dobio sam još u Meksiku gdje je način života veoma povezan sa duhovnošću, a slično sam pronašao i u Hrvatskoj u kojoj sam sada prvi put. Putovali smo prvo Likom gdje smo spavali u svom automobilu i istraživali ruralna mjesta koja su uglavnom nenastanjena ali puna života, kazao nam je Alexandar.

-Moji radovi nastali su kao intimna veza sa prirodom, primjerice u Lici žive medvjedi ali postoji i stalna opasnost od mina jer smo na mnogim mjestima naišli na znakove koji su ukomponirani u moje postere. Vidjeli smo tragove vukova, lisica, divljih mačaka u Lici, a uz Cetinu su dominantni zvukovi insekata dok u Kaštelima inspiracija dolazi od različitih ptica i vegetacije, ispričala nam je Amaye.

Radovi mladih umjetnika su  izvedeni u različitim tehnikama, no istodobno sadrže međusobno povezani narativ.  Alex je predstavio seriju malih radova na platnu na kojima je oslikana njegova interpretacija priča koje je čuo a vezane su za topografske lokalitete, dok je Amaye izradila plakate, tzv. wallpapere. Dimenzije radova obilježavaju mogućnosti rada u ograničenom prostoru automobila tijekom “ road trip” putovanja, a na taj način nastali su i dokumenti samog putovanja i životnog iskustva umjetnika u Hrvatskoj.

Izložbu je svojom glazbom pratio bolivijsko-hrvatski umjetnik Efra Avila.

 

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij