hren
 

SEDAM godina nakon što je najavljen početak snimanja filma prema videoigri The Last of Us, mnogo se toga promijenilo. Osim što je ideja o filmu propala, pojavila se daleko zanimljivija opcija snimanja serije prema PlayStation naslovu koji mnogi smatraju najbolje napisanom igrom u povijesti gaming industrije.

A kako stvari trenutno izgledaju, ekipa okupljena oko serije djeluje i više nego obećavajuće, ali i zastrašujuće aktualno.

Inače, radnja je smještena u 2033., 20 godina nakon što je populacija decimirana smrtonosnom pandemijom koja je velik dio stanovništva pretvorila u podivljale horde u vječnoj potrazi za žrtvama. Ukratko, još jedna priča o zombijima koje nazivaju "zaraženima".

Međutim, previše puta viđenu priču lako je prežvakati zahvaljujući izvrsno napisanim junacima, prekaljenom starom krijumčaru Joelu Milleru i tinejdžerici Ellie koji putuju razorenom Amerikom u potrazi za timom liječnika i znanstvenika koji vjeruju da djevojčica krije lijek za smrtonosnu bolest.

Na svom putu susreću se s klasičnim preprekama na koje smo u ovakvim filmovima i serijama navikli vidjeti, ali tvorac igre Neil Druckmann uspio je kroz dva uspješna nastavka igre ispričati priču koja u mnogočemu nadilazi ne samo igre već i najveći broj filmova, serija i knjiga iz kojih crpi inspiraciju.

Prva sezona serije trebala bi pratiti radnju prvog dijela, ali i proširiti je elementima izbačenim iz igara, prequela The Last of Us: Left Behind (dodatak igri koji se vrti oko Ellie i njezinog života prije nego što je srela Joela), ali i dvojke koja se odvija pet godina kasnije.

Jedan od tvoraca serije Craig Mazin (o kojem ćemo malo kasnije) u intervjuu za BBC-jev webcast Must Watch otkrio je: "Neil mi je u jednom trenutku pričao o stvarima o kojima su razgovarali radeći na prvoj igri, a nisu ih uspjeli ubaciti. Kad mi je rekao o čemu se radi, pala mi je vilica. Samo sam mu rekao da to sigurno ubacujemo i da to moramo snimiti."

Budući da igra ima vojsku nabrijanih fanova koji strahuju od potencijalnih promjena, Mazin je oprezno dodao: "Promjene na kojima radimo su tu da popune praznine i prošire, a ne mijenjaju ili poništavaju ono što već postoji. Neće biti epizoda u kojoj se Joel i Ellie bore protiv bande na motorima. Nećemo raditi te epizodne besmislice. Stvari koje su nove proširuju priču i povezane su s izvornikom pa mislim da će to cijeniti i fanovi igre i oni koji će gledati samo seriju."

Tko radi na seriji

Na seriji će u prvom redu raditi ljudi koji su radili i igricu, a tu govorimo o tvorcu i scenaristu Neilu Druckmannu, dok je jedan od producenata Evan Wells, izvršni direktor Naughty Doga, kompanije koja stoji iza igre.

Za soundtrack serije pobrinut će se i Gustavo Santaolalla, skladatelj i oskarovac koji se pobrinuo za glazbu u obje igre.

Craig Mazin je jedan od tvoraca i scenarist, a mnogi će ga u prvom redu znati kao tvorca izvanredne HBO-ove serije Černobil na kojoj je surađivao s redateljem Johanom Rencom koji će režirati nekoliko epizoda. U njegovu su opusu još i Bates Motel, The Walking Dead i Breaking Bad.

Sony Pictures Entertainment (Breaking Bad, The Boys, Seinfeld) udružit će snage s PlayStation Productionsom, kompanijom kojoj je ovoj prva serija koju producira iako paralelno radi i na filmu prema još jednoj igri Naughty Doga - Uncharted. U filmu će glumiti Tom Holland, Mark Wahlberg i Antonio Banderas, dok će se za režiju pobrinuti redatelj izvrsnog Zombielanda Ruben Fleisher. Sve u svemu, radi se o ambicioznim projektima.

Tko će glumiti u seriji?

Iako još ništa nije najavljeno, jedno se ime pojavilo, a radi se o zvijezdi serije Igra prijestolja Maisie Williams. Glumica se još prije pet godina osobno obratila Druckmannu, rekavši mu da je uloga Ellie stvorena za nju. Hoće li od toga nešto biti ili ne, pokazat će vrijeme.

Kalkuliralo se s imenima glumaca i glumica koji bi se mogli pojaviti u ulogama Joela i Ellie, ali radi se tek o željama fanova koji su spominjali sve na potezu od Hugha Jackmana, Josha Brolina do Ellen Page i Kaitlyn Dever.

Neki čak nagađaju da bi Joela mogao zaigrati Jeffrey Pierce koji je u The Last of Us posudio glas Joelovom bratu Tommyju.  

Ono u što možemo biti sigurni je da se Ellen Page neće pojaviti u ulozi Ellie jer, osim razlike u godinama, postoji i daleko veći problem. Naime, kada se trailer za The Last of Us prvi put pojavio, mnogi su primijetili da Ellie neodoljivo podsjeća na Ellen, ali glumici se to nije svidjelo: "Pretpostavljam da bi mi trebalo laskati to da su ukrali moj izgled, ali ja već glumim u videoigri Beyond: Two Souls pa to uopće ne cijenim." Nakon njezine reakcije autori su promijenili izgled lika, ali sličnost je i dalje ostala.

Kad će se pojaviti na malim ekranima?

Jedan od velikih problema izazvala je pandemija, ali unatoč tome, Mazin je izjavio da on i Druckmann trenutno pišu scenarij.

Drugim riječima, kraj 2021. je najoptimističnije predviđanje, ali uzmemo li u obzir Druckmannov perfekcionizam zbog kojeg smo drugi dio igre čekali sedam godina, daleko je izvjesnije da govorimo o kraju 2022.

Jedno od imena koja bi se mogla pojaviti u odjavnoj špici je Ashley Johnson, glumica koja je u igri posudila glas Ellie, ali prilično smo sigurni da joj ista uloga neće pripasti u seriji. Neki nagađaju da bi mogla glumiti jednu od liječnica koje Joel i Ellie traže.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij