DEVETA JEDINICA S NAJVIŠE GLASAČA
Hrvatski birači  u nedjelju, 5, srpnja, izaći će na birališta kako bi izabrali 151 zastupnika, koji će djelovati u novom sazivu Sabora. Birači će odlučivati između 192 liste i to 181 liste za deset izbornih jedinica u Hrvatskoj i 11 lista za 11. izbornu jedinicu dijaspore te za 17 kandidatura u 12. izbornoj jedinici, koja predstavlja manjine.

Na listama se nalazi više od 2600 kandidata, a među njima je 140 budućih zastupnika iz izbornih jedinica u Hrvatskoj, troje zastupnika iz dijaspore te osam predstavnika nacionalnih manjina.
O novim zastupnicima glasovat će 3.674.695 birača u Hrvatskoj te 184.786 birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Najveći broj birača u Hrvatskoj je u 9. izbornoj jedinici kojoj pripada dio Splitsko-dalmatinske županije, Šibensko- kninska, Zadarska te Ličko-senjska županija i to njih 414.280 građana s pravom glasa.
U 9. Izbornoj jedinici su i Kaštela, a u nedjelju će 35.897 Kaštelana imati pravo izaći na jedno, zakonom propisano,  od 21 biračkog mjesta te dati glas kandidatima s neke od 17 kandidacijskih lista.
Osim toga, na listi koju zaokruže, imaju i mogućnost da posebno zaokruže nekog od kandidata ili kandidatkinja i time mu daju veću mogućnost za ulazak u Sabor.

A koje će se liste naći pred Kaštelanima?

Prva je na popisu lista Autohtone Hrvatske stranke prava A-HSP, potom slijedi lista MOST-a, pod rednim brojem tri je politička platforma MOŽEMO! koja okuplja kandidate Nove ljevice, Radničke fronte, ORAH-a, Zagreb je naš i Za grad.

Četvrta je lista koalicije Neovisni za Hrvatsku, HSP i Generacije obnove, potom slijedi koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus, šesta je lista Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti, sedma lista je Blok umirovljenici zajedno – BUZ, osma je lista Demokrati i Hrvatski laburisti – stranka rada, a deveta lista Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Hrvatski suverenisti, Blok za Hrvatsku, Hrvatska konzervativna stranka, HRAST, Stranka umirovljenika i Zelena lista.

Pod rednim brojem deset je Hrvatska demokratka zajednica, jedanaesta je Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati, potom slijedi koalicija Narodne stranke – reformista, Hrvatske seljačke stranke Braća Radić   te Stranke hrvatskih umirovljenika - umirovljenici, a na mjestu broj trinaest je koalicija Nezavisne liste Stipe Petrine, Akcija mladih, Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Stranka Ivana Pernara.

Četrnaesta lista je ona koalicije koju čine SDP, HSS, HSU, Stranka narodnog i građanskog aktivizma – Snaga, Građansko liberalni savez – GLAS, IDS te PGS. stranka Hrvatski vidik je na petnaestom mjestu, a šesnaesta je lista Stranke hrvatskog zajedništva. Popis kandidacijskih lista u 9. izbornoj jedinici završava listom Željka Keruma i njegove Hrvatske građanske stranke.

Potpuni popis kandidacijskih lista u 9. Izbornoj jedinici  te kandidata na njima možete vidjeti ovdje KANDIDACIJSKE LISTE


KOMENTARI: