hrcsenfrdehunoplsksl

Poznati poljoprivredni stručnjak, predsjednik lukšićke Agrarne akademije, plemić iz Kaštel Lukšića Radoš Micheli Vitturi podigao je u drugoj polovini 18. stoljeća prvi perivoj u Kaštelima, o čemu svjedoči zavjetna slika Vitturijevih sa likom sv. Roka koji na dlanu drži perivoj, a datira oko 176O.g.

Danas je poznat pod imenom Park Vitturi. Nalazi se na obali u Lukšiću i zauzima površinu od 7450 četvornih metara. Prilog tvrdnji njegova postanka jest klasicistički okvir, te renesansno-barokne broderije od šimšira (Buxus sempervirens L).

Proglašen je spomenikom prirode i kulture 1968. godine. U obrazloženju Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture stoji: "Park Vitturi po svojoj širini i pristupu s mora predstavlja jedinstveni spomenik naše stare hortikulture. Slični su parkovi u Dalmaciji vrlo rijetko sačuvani, pa se ovaj pored Gučetićeva u Trstenu, Garanjinova u Trogiru i Boreiiijeva u Sv. Filipu i Jakovu može ubrojiti u te rijetke spomenike naše vrtne arhitekture".

U perivoju je i danas sačuvana broderija od šimšira, stari primjeri čempresa, alepskoga bora, pinija, lovora (Cupressus L, Pinus halepensisL, Pinus pinea L, Laurus nobilis L.) i drugo. Posebno je zanimljivo egzotično drveće kao firmijana (Firmiana simplex Bois.) iz porodice kakaovac, mirisavi kalikantus i drugo.

Vrt je desetljećima bio zapušten. Na sreću, sačuvana je njegova površina i redovno se održava. Za obnovu perivoja trebalo bi izraditi povijesnu studiju, idejni i izvedbeni projekt, te započeti sanaciju i revitalizaciju parka, kako bi mogao postati jedna od naših turističkih zanimljivosti.

 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)