hren

ŽIVJETI U SKLADU S PRIRODOM
Podizanjem Zelene zastave, u školi „Prof. Filipa Lukasa“ u Kaštel Starom, svečano je obilježeno treće obnavljanje statusa međunarodne eko škole, kojim je škola dobila „brončani eko status“.

- Kako bi obnovila svoj status eko škole, škola je morala zadovoljiti određene kriterije. To znači da se u školi mora promicati zdrav način života, odnosno da škola i svi koji školu čine moraju živjeti ekološki. U svemu tome sudjeluju svi učenici, učitelji, stručni suradnici, nenastavno osoblje. Svakako da ima još puno prostora za ekološko djelovanje i da se uvijek može bolje, no zadovoljni smo onim što smo do sada napravili, a i dalje ćemo ustrajati na putu kojim smo krenuli. A to je borba za zdraviji, čist okoliš, bolji i ljepši život svih nas – kazao je ovom prilikom ravnatelj škole Petar Mustapić.

A o tome koje su se ekološke akcije u školi provele, na svečanosti podizanja Zelene zastave govorila je školska koordinatorica, Esma Sarajčev.

- U školi imamo jako puno svakodnevnih ekoloških aktivnosti, kako kroz redovnu nastavu tako i izvannastavne aktivnosti, a poseban oblik naše izvannastavne aktivnosti je učeničko zadrugarstvo. Krovna tema nam je zbrinjavanje otpada, zbog toga svakodnevno prikupljamo stari papir, a tijekom školske godine provedemo i dvije velike akcije prikupljanja.
Ove školske godine uključili smo se i u dvije humanitarne akcije prikupljajući plastične čepove i plastičnu ambalažu. Time smo pomogli u nabavci lijekova oboljelima od leukemije i limfoma te za kupnju bubnjeva djeci s poteškoćama za njihove radionice te radionice naših učenika. Ujedno svakodnevno brinemo o našem okolišu, štedimo vodu i energiju, proizvodimo biološki korisnu hranu, sudjelujemo u akcijama čišćenja i drugim akcijama u lokalnoj zajednici – dio je onoga što je Sarajčev nabrojila.

U prigodnom programu povodom podizanja Zelene zastave nastupili su, kroz pjesmu, ples, igrokaze i recitacije, učenici škole, a neki od njih potvrdili su nam svoj ekološki način života i sudjelovanje u brojnim aktivnostima na temu ekologije.

- U eko grupi koju vodi naša učiteljica Dragana Kasalo, od starih materijala i otpada izrađujemo predmete koje možemo koristiti, radili smo i slike od različitih materijala koje smo prodali na prodajnoj izložbi. Svi razredi sakupljaju stari papir i najuspješniji razred za nagradu dobije izlet. Na žalost, neki sakupljaju papir samo iz tog razloga, ali dosta nas to radi iz ekoloških razloga. Često uređujemo i čistimo naš školski vrt kako bi nam bio što ljepši – ispričala nam je učenica 4c razreda, Tara Bilač, naglasivši da se ona ekološki odgovorno ponaša i u vlastitoj obitelji te životu i izvan škole.

Zelenu zastavu, koja će se vijoriti ispred ulaza u samu školu, ovog su dana podigli učenik Roko Jaman te kumovi škole, direktorica Turističke zajednice Nada Maršić i kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij