hren

PROJEKTNA DOKUMENTACIJA U IZRADU SLJEDEĆE GODINE
Sućurani već godinama upozoravaju na katastrofalno stanje obale u svom mjestu i to ne na pojedinim područjima, već cijelom dužinom od Sokolane do Gojače, s posebnim naglaskom na probleme s plavljenjem obiteljskih kuća u samoj staroj jezgri, koje se bilježe za vremenskih nepogoda. Ovih dana vijećnicima Mjesnog odbora predstavljena je radna verzija idejnog rješenja uređenja sućuračke obale, što je mnoge od stanovnika obradovalo.

Radna verzija tek je početak zahtjevnog posla do konačnog idejnog rješenja, a kako bi idejno rješenje, a samim tim i cijeli projekt, zadovoljili sve potrebe, nadležni u Gradu Kaštela odlučili su u cijelu priču uključiti vijećnike Mjesnog odbora, kao neposredne predstavnike stanovništva te je prije nekoliko dana održan sastanak dogradonačelnice Jadranke Matok – Bosančić i vijećnika.

Među vijećnicima bio je i Željan Jurlin, koji je pokazao nepovjerenje u realizaciju projekta, no ipak uputio i poneku pohvalu. U uvodu je naveo da se radi o već trećem izrađenom i plaćenom projektu te da postoji pitanje radi li se o predizbornoj igri ili stvarnoj namjeri.

- Glede same prezentacije mogu reći da se, uz manje korekcije i sugestije, osobno u najvećem dijelu slažemo i uz dužnu pohvalu, posebno dogradonačelnici, moram ukazati i na neke nedostatke. Naime, u njemu nije rješeno pitanje stare jezgre i naplavljivanja, koje je po meni svakako prioritet, a kako kaže dogradonačelnica ostavljeno je za neka buduća vremena. Koliko znam prošli je projekt upravo zbog toga i s tim opravdanjem neslavno propao, odnosno povučen je.  Ovim je pak novim projektom obuhvaćena tek zaštita od valova.
Druga je kritika to da nema javne prezentacije, iako postoji veliki javni interes, a pitanja naših sumještana su brojna. Kako znamo da svako mjesto predstavlja isključivo MO, treba reći da je sućurački zbog politike na žalost trenutno u blokadi, odnosno ne postoji. Žalosno da zbog toga, čak i na službene upite, prije svega vijećnika MO ali i gradskog vijećnika, iz grada nije dužno odgovoreno, niti valjano odreagirano, a što nas vjerujem opravdano zabrinjava. Tako da sve, pa i najavljeni projekt, samo dodatno dovodi pod sumnju – kazao je Željan Jurlin te naveo da su radnoj verziji uputili neke pohvale, kritike i sugestije.

- Moram reći da ipak dijelim mišljenje brojnih sumještana, koji se puno ne nadaju i opravdano s razlogom pušu na hladno, iako nitko sretniji ako u tome ipak griješim – ustvrdio je Jurlin.

No iz Grada ne ostavljaju mjesto sumnjama, a najavili su da će izradu projektne dokumentacije započeti iduće godine. No, kako se radi o zahtjevnom projektu i velikom obimu uređenja, ništa neće stići preko noći pa će ipak proteći još poneka godina dok Sućurac ne dobije novi izgled obalnog pojasa.

 

Foto: PGK i privatna arhiva

 

KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij