hren

POGINULO 97 MJEŠTANA
Bombardiranje Kaštel Sućuraca izvršeno je baš u času, kada se narod skupio u crkvu na nedjeljnu pobožnost. Upravo je zvonilo treći put za početak pobožnosti, kad je pala prva bomba, kad je nastao strahoviti lom i nezapamćena orljava. Zemlja se počela tresti, kao da će provaliti vulkan, a neposredno iza toga uslijedile su snažne eksplozije, da je pojedincima zastajao dah.

Čitav taj pakao i užas trajao je jedva dvije minute, pa se sve stišalo i obavilo čitavi Sućurac u velike oblake dima i prašine. Od učinka te bombe, koja je pogodila samu crkvu, stradali su skoro svi prisutni. Sam svećenik don Ante Rubignoni odmah je izvučen izruševina, ali je poslije kratkog vremena izdahnuo na licu mjesta.

Podsjetimo, anglo-američko bombardiranje je počelo 5. prosinca 1943. godine, u 15: 05 sati. U bombardiranju crkve i samog mjesta poginulo je 97 mještana zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem. Kaštel Sućurac je u to vrijeme brojio 2200 žitelja i gubitak od skoro stotinu mještana bila je velika tragedija. Osim brojnih žrtava, pod smrtonosnim teretom savezničkih bombardera potpuno je razoreno i 38 kuća, dok ih je 50-ak oštećeno.

Trideset i šest američkih bombardera tipa B-25 letjelo je nad srednjodalmatinskim akvatorijem u potrazi za njemačkim razaračem koji se šuljao između Hvara, Brača i Šolte. Nisu ga uspjeli pronaći pa su smrtonosni teret istresli na alternativni cilj, Sućurac, Solin i Split.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij