hren

SA MEDIJSKE KONFERENCIJE
Na danas održanoj medijskoj konferenciji nacionalnog Stožera Civilne zaštite, ministar Božinović najavio je nove mjere koje će obuhvatiti rad trgovina i šoping centara. Mjere bi na snagu stupile u subotu i potrajale do 10. siječnja.

„Što se tiče organizacije rada trgovina i šoping centara, mi smo pripremili odluku koja će vjerojatno stupiti tijekom dana biti potpisana, a odnosi se na posebnu organizaciju djelatnosti trgovina u periodu od ove subote do 10. siječnja.
U smislu ove odluke razvrstane su prodavaonice i trgovački centri tako da se određuju te grupacije prema neto površini prodajnog prostora. Broj kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici ograničit će se na način da u prodavaonicama koje imaju do 10 kvadrata prodajnog prostora može biti samo jedan kupac. Od 11 do 100 kvadrata najveći dopušteni broj kupaca koji simultano mogu biti u trgovini određuje se tako da mora biti najmanje 10 kvadrata po kupcu. Do 200 kvadrata istovremeno mogu imati na način da za svakog kupca mora biti najmanje 12 kvadrata. Do 2000 kvadrata za svakog kupca mora biti najmanje 16 kvadrata, a za one veće od toga mora biti najmanje 20 kvadrata.
Za trgovačke centre najveći dopušteni broj simultanih kupaca će se odrediti tako da za svakog kupca mora biti najmanje 16 kvadrata.

Prodavaonice i trgovački centri će to morati jasno istaknuti na ulazu i strogo će se morati pridržavati toga. Sve prodavaonice će za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca poduzeti dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenih. Za trgovine s više od 2000 kvadrata i šoping centre uvode se nove mjere koje zabranjuju organizirani prijevoz kupaca te uvođenje redara koji će spriječiti ulazak prevelikog broja kupaca, obaveza je uklanjanja svih sjedećih mjesta ili treba onemogućiti sjedenja u zajedničkim dijelovima trgovačkih centara, obavezno je uklanjanje ili onemogućavanje za rad aparata za zabavu.
Uvodi se i obaveza upozoravanja kupaca, a nadležnoj službi civilne zaštite morat će se dati podaci o sustavu ventilacije, prozračivanja“ – kazao je Božinović


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij