hren

Točno u ponoć na snagu su stupile nove epidemiološke mjere, u skladu s odlukom kojom je prije dva dana nacionalni Stožer civilne zaštite utvrdio pravila o broju kupaca i posjetitelja u trgovinama i trgovačkim centrima.

Glavna značajka te odluke je smanjenje broja kupaca i posjetitelja na jednom mjestu istovremeno.
Tako će od danas u malim trgovinama, do 10 metara četvornih neto površine, u istom trenutku moći biti samo jedan kupac.
U trgovinama koje imaju više od 10 pa do 100 metara četvornih neto, nadležni u trgovinama moraju za svakog kupca osigurati najmanje 10 metara četvornih prostora.
One veće, od 100 do 200 metara, po kupcu trebaju osigurati 12 metara četvornih, trgovine do 2000 metara četvornih površine po kupcu 16 metara četvornih, a trgovine s površinom većom od 2000 metara četvornih za svakog tko uđe u trgovinu moraju osigurati 20 metara četvornih prostora.
A 16 metara četvornih po kupcu moraju osigurati i trgovački centri.

Svaka trgovina na ulazu mora imati označen maksimalni broj osoba koje se istodobno mogu naći u trgovini, a nadležni u trgovinama moraju provoditi i kontrolirati pridržavanje navedenih ograničenja.
Za nadležne je stigla i obaveza pojačanog primjenjivanja mjera dezinfekcije pri ulasku kupaca u trgovine  te pojačane higijene i redovitog čišćenja trgovina, kao i provjetravanja prostorija.
Velike trgovine, s površinom većom od 2000 metara četvornih imaju obvezu uvođenja redara koji će spriječiti ulazak većeg broja kupaca nego mjere dozvoljavaju.

Provode li se mjere sukladno odluci , koja za sada traje do 10. siječnja, na terenu će kontrolirati pripadnici civilne zaštite, redarstva, Državnog inspektorata i policije.

Foto: PGK


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij