hren

PRIJE DVA DANA OMOGUĆENO PCR TESTIRANJE U KRUGU ZRAČNE LUKE
Restriktivne mjere putovanja su u većini europskih država zbog „trećeg vala“ covida 19, no prema informacijama iz Zračne luke na Resniku, nesmetano mogu putovati oni koji su preboljeli bolest u zadnjih šest mjeseci, cijepljeni duplom dozom i oni koji imaju negativan test ne stariji od 24 sata. Početkom svibnja uvode se nove direktne linije, pa će se moći zrakoplovom iz Splita putovati u 13 europskih gradova.

- Što se tiče nas mi smo spremni, letenje je krenulo, imamo putnika i povećanje ovaj mjesec čak i duplo i to nas ohrabruje i daje nam motiv i želju da se nadamo da sezona nije negativna, odnosno izgubljena. Iščekujemo da se sada poslože stvari, da se smanji val zaraze i da se ujednače epidemiološke mjere – kazao je Mate Melvan voditelj Službe za prihvat i otpreme Zračne luke Split.

Od početka godine kroz zračnu luku je prošlo 35.281 putnik, što je između 15 i 20 posto u odnosu na 2019. godinu. U travnju su prešli brojku od 13 tisuća,  takva su bila i očekivanja navodi Melvan, a do kraja mjeseca trebalo bi biti negdje malo više od 15 tisuća putnika.

- Zadovoljni smo s početkom sezone, pojavili su se novi prijevoznici i nova tržišta, krenula nam je Lufthansa, KLM, Easy Jet, što se tiče direktnih linija imamo za Nizozemsku, Švicarsku, Njemačku i Italiju. Očekujemo sad za par dana Austrian Airlines, jer se otvorila i Austrija, pa i za njih imamo najavu – rekao je Melvan.

Uz navedene aviokompanije, početkom svibnja kreće Edelweiss za Zurich, Vueling za Barcelonu, Smartwings za Prag, Eurowings za Stuttgart i Dusseldorf , Polish Airlines za Poljsku. Uz to letove imaju za Amsterdam, Varšavu, Basel, Rim, Beč, Rim, Munchen, Berlin i Frankfurt.

- Rekao bih da se pomalo otvaraju nove direktne linije i tržišta, broj putnika nije u punom kapacitetu, ali u ovisnosti ovih mjera i kako države budu dopuštale, jer su još uvijek neke države vrlo restriktivne za odlaske i dolaske, o tome će ovisiti i brojke. Nadamo se da će se uvjeti za putovanje konsolidirati na razini međunarodne zajednice i da će od lipnja početi u nekoj većoj mjeri. Optimistični smo da bi se mogao razvijati nekakav turistički promet lakše nego do sada u ovom prvom razdoblju u predsezoni – zaključio je Melvan.

Omogućeno PCR testiranje u krugu zračne luke

Od ponedjeljka, 26. travnja svi putnici koji dolaze i odlaze u krugu zračne luke mogu obaviti testiranje na covid 19 i to PCR metodom. Naime, Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije organizirao je testni centar koji omogućuje putnicima testiranje na SARS-CoV-2 u blizini putničkog terminala, a neposredno uz državnu cestu D409. Pristup lokaciji je moguć pješke i automobilom.

- Na području zračne luke, putnici se mogu testirati i u dolasku i u odlasku, moguće je to jednostavno i vrlo brzo. NZJZ su postavili dva mobilna kontejnera na punktu. Praktički je to na pješačkoj udaljenosti nekih 200 metara od zračne luke, ovo je jedna dobra stvar, kada gledamo uvjete ulazaka u Hrvatsku. Mi prihvaćamo one koji su preboljeli covid 19 u razdoblju od šest mjeseci, cijepljene s dvostrukom dozom, prihvaćamo negativne testirane, ali putnik kad dođe ako nije imao test, može ga obaviti tu i definira mu se samoizolacija do trenutka dok ne pokaže negativan test – kazao je Melvan.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij