hren

PREMA NAJAVAMA IZ POREZNE UPRAVE, POREZNA RJEŠENJA NA ADRESE  OBVEZNIKA STIŽU OD 3. SVIBNJA, A POVRATI SAMO TJEDAN DANA KASNIJE
Možemo li to pripisati nadolazećim lokalnim izborima ili koronavirusu, ostavljamo da prosudite sami, no činjenica je da će građani ove godine ranije nego li ikada na svoje račune dobiti prve povrate poreza.

Naime, već za koji dan, prema najavama iz Porezne uprave, trebale bi krenuti prve isplate, baš kao što je ministar financija Zdravko Marić još potkraj veljače i najavio.

Država je odlučila odriješiti kesu, pa osim umirovljenika, kojima je krenula isplata oko 400 milijuna kuna za covid dodatak, na dobitku uoči lokalnih izbora su i svi koji očekuju povrat poreza. Prvi novac od povrata poreza ove godine tako sjeda svega nekoliko dana prije lokalnih izbora, 10. svibnja, no najbolje će ipak ovog puta proći mladi.

Prema nekim računicama, očekuje se da bi povrat poreza ove godine mogao premašiti dvije milijarde kuna, od čega na olakšice za mlade „otpada“ oko 700 milijuna kuna. Procjene su  da će pravo na tu olakšicu imati oko 260 tisuća zaposlenih u dobi do 30 godina čije su plaće zahvaćene poreznim škarama, s tim da bi se onima do 25 godina trebao vratiti cjelokupni plaćeni porez na dohodak od nesamostalnog rada, a onima između 25 i 30 godina polovica.

Tako bi, primjerice, onima s neto plaćom oko 8000 kuna (ili oko 12.000 bruto), ako su dobi do 25 godina, na račune za koji dan moglo sjesti i do 19.000 kuna, a ako su koju godinu stariji, upola manje. Preciznije, ako ste u 2020. napunili od dvadeset i jednu pa sve do dvadeset pete  godine, dobivate cijeli povrat uplaćenog poreza i prireza. No,ako ste lani napunili od 26. do 30. godine, dobit ćete tek pola uplaćenog iznosa, a u slučaju da ste prošle godine napunili 31. godinu, novi propis na vas se ne odnosi.

I dok su mladi na dobitku, to će na drugu stranu znatno „olakšati“ proračune gradova i općina u kojima imaju prijavljeno prebivalište, jer  je za mnoge od njih porez na dohodak ključni prihod, pa će povećani povrati mnogima doći kao poprilično dodatno opterećenje.

Iako je, u godinama koje nisu bile izborne, povrat poreza na račune građana stizao tek u kolovozu, ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša proteklih je dana u medijima isticao kako smatra da ovako rana isplata nema veze s lokalnim izborima koji se održavaju 16. svibnja. Podsjetimo, i prošle je godine povrat poreza država isplaćivala prije parlamentarnih izbora u lipnju, pod objašnjenjem kako je riječ o socijalnoj mjeri zbog koronavirusa.

Prvi čovjek Porezne uprave, pak, to objašnjava činjenicom kako su sada spremniji te da i  sljedećih godina povrat možemo očekivati u svibnju i lipnju. Bilo kako bilo, prema najavama iz Porezne uprave porezna rješenjasu spremna i već od ponedjeljka 3. svibnja prva stižu na adrese građana, a sedam dana kasnije kreću i prve isplate.

Dodajmo kako je prošle godineu posebnom postupku Porezna uprava utvrdila razliku između uplaćenih poreza i godišnje porezne obveze za 638.375 građana. Kod 569.197 građana utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 1,135 milijardi kuna dok je kod njih ukupno 59.896 utvrđena razlika za uplatu u iznosu od 107,09 milijuna kuna.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij