hren

Ovog četvrtka bilo je užurbano na istočnom dijelu marine u Kaštel Gomilici, gdje je pedesetak izlagača postavljalo štandove na kojima će zainteresirani do nedjelje moći više saznati o pojedinim plovilima nastalim u hrvatskim halama i radionicama, nautičkoj opremi, opremi za ribolov, opremi vezanoj uz turističku ponudu, kao i različitim sportskim i turističkim atrakcijama te vozilima.

Već ovog prvog dana bilo je moguće razgledati veći dio najavljenih izložaka, iako je službeno otvaranje najavljeno za petak prijepodne.

Među onima koji su, čim su stigli, privukli zanimanje pojedinih građana pa i potencijalnih kupaca bili su i vlasnici malog brodogradilišta u Sisku, koji proizvode brod Mediteran 19.

- Mi smo kontinentalci ali obožavamo more. Kažu da je nekad kod nas postojalo Panonsko more pa je to valjda neko nasljeđe. Isto tako zaljubljenik sam u brodove pa je nekako billo i „normalno“ da se odlučim na gradnju brodova, prema nekom svom nahođenju i zamislima. Radimo tri verzije broda Mediteran 19 i to je naš obiteljski posao u maloj firmi gdje osim brodova radimo i prikolice – kazao nam je Davor Janković.

Nedavni požar u kaštelanskoj marini aktualizirao je i pitanja različite zaštite.

- Ovom prilikom izložili smo proizvode koji se koriste za gašenje požara. To su, između ostalog, automatski sustavi za gašenje te vatrogasni aparati, kao i ampule koje odmah gase pojedine požare. Osim požarnih aparata predstavljamo i sustave za sanaciju onečišćenja uljem i prikupljanje ulja koji može iz plovila doći u more – predstavila nam je dio proizvoda Ema Jelavić iz  zagrebačke tvrtke Luveti.

- Mi nudimo komplet nautičku opremu, od bova i konopa do sidra i bokobrana, ali i servisni dio poput filtera, ulja, impelera i drugog. Većina opreme u skladu je s tradicijom, no sve se prilagođava trenutnim potrebama i tehnologijama – kazala nam je na svom izložbenom štandu Matea Francišković, napomenuvši kako hrvatski nautičari vode brigu o svojim plovilima i kvaliteti opreme.

Na ovogodišnjim Danima male brodogradnje i turističkih atrakcija naglasak se stavio i na ekologiju mora te se predstavlja ekološki projekt Interreg SASPAS.

- Radi se o internacionalnom projektu između Hrvatske i Italije u koji je uključeno nekoliko hrvatskih partnera, a to su Sveučilište u Rijeci, udruga Sunce te nacionalni park Kornati. U projektu se radi o zaštiti morske trave Posidonia oceanica, koja je u Jadranu enedemska i to presađivanjem.kako bi se razmnožavala. Njena je uloga da proizvodi iznimno velike količine kisika za more. Raste na pješčanom tlu pa se lako otkida i uništava. Što je iznimno važno u njenoj zaštiti, partneri iz Italije rade na novim metodama sidrenja, a mi i dalje preporučujemo da se sidri na označenim mjestima te da se koriste bove – kratko nam je o projektu ispričao Marko Filipović sa Sveučilišta u Rijeci.

Naši sugovornici tek su mali dio proizvođača, distributera i promotora koji će do nedjelje predstavljati plovila, nautičku opremu i druge sadržaje u gomiličkoj marini. Svi zainteresirani mogu za vrijeme trajanja manifestacije doći se upoznati s novostima na hrvatskom tržištu, ali i biti dio zabave, koju organizatori pripremaju.

Ulaz je za sve besplatan.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij