hren

Dvije podrtine, koje se, nakon velikog požara u marini u Kaštel Gomilici, već dvadesetak dana nalaze na tamošnjoj plaži Kamp, razlog su sve većeg nezadovoljstva građana. Prvenstveno nezadovoljstva onih kojima je svakodnevnica vezana za to područje, od onih koji se na toj plaži kupaju i onih koji u neposrednoj blizini imaju turističke objekte spremne za prijem gostiju do onih kojima je dnevna rutina popiti kavu uz šum mora pa i onih koji još uvijek u svojim domovima osjećaju miris paljevine nošen strujanjem zraka,

Društvene mreže pune su njihovih kritičkih komentara jer nije vidljiv nikakav pomak, iako je bilo najavljivano izvlačenje ostataka dva broda s plaže.

- Oni su u Marini Kaštela izvukli što je njima smetalo, a nama nek stoji. Ovog mi vikenda trebaju stići prvi gosti, kome ću poslati račun kad se gosti okrenu i potraže drugi smještaj. Ovo ovdje izgleda ko Černobil, al nikoga nije briga. Živimo u 21. stoljeću, a oni ne znaju kako izvaditi brod iz mora. Marinu su očistili brzo, a plaža nek nam je zagađena.Zašto se Marina Kaštela ne kazni zbog ovog – tek je dio komentara, u kojima građani uglavnom prozivaju Marinu Kaštela za trenutno stanje, a pri tome i najavljuju skori prosvjed.

Međutim, rijetko tko od komentatora i kritičara zna, iako se o tome nekoliko puta pisalo, da Marina Kaštela nije nadležna za uklanjanje podrtina s plaže. Naime, Marina je bila nadležna i odgovorna za uklanjanje ostataka tri broda iz svog područja. Uklanjanje ostatak dva broda s plaže u nadležnosti je Grada Kaštela, dok jednu podrtinu, koja se nalazi izvan lukobrana Marine, nekoliko desetaka metara južnije, dužan je ukloniti vlasnik broda.

Kako je Marina Kaštela u nekoliko dana nakon požara organizirala izvlačenje brodova sa svog područja, postignut je dogovor s Gradom Kaštela da ista tvrtka s kojom je potpisan ugovor o radovima unutar marine, odradi i izvlačenje brodova s plaže. Izvlačenje s plaže pokušano je, no nije uspjelo iz niza tehničkih razloga.

Zbog toga je izvlačenje ponovno na Gradu, gdje su, uz traženje rješenja i izvršitelja, dužni i ispoštovati svu zakonsku proceduru.

- Lučka kapetanija svojim je rješenjem naredila da Grad Kaštela ukloni ova dva broda, koja se nalaze na pomorskom dobru, a na teret vlasnika brodova. Također, određeni su i rokovi unutar kojih to moramo odraditi, naravno, vodeći računa o svim tehničkim zahtjevima kao i ekološkim, kako ne bi došlo do veće katastrofe. A ulja, goriva i sve ostalo predstavljaju iznimnu opasnost, koja može dovesti do većeg zagađenja.

Grad Kaštela zatražio je nekoliko ponuda od tvrtki koje se bave ovakvim psolovima. Danas, do kraja dana, očekujemo konačnu ponudu od tvrtke Pomgrad, koja za ovaj posao mora angažirati i Cian i ronioce, a u svemu će im asistirati naši koncesionari Tehnograd i Pasike, djelatnici Vlastitog pogona i drugi. Radi se o iznimno zahtjevnoj „operaciji“.

Ako Pomgradova ponuda stigne kako je očekujemo, nadamo se da bi do kraja tjedna brodovi mogli biti uklonjeni s plaže, a odmah iza toga plaža bi se očistila i pripremila za upotrebu – kazao nam je upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj, naglasivši kako je i Gradu Kaštela, jednako kao i građanima, od iznimne važnosti da se brodovi što prije uklone te kako su na ovom problemu iznimno angažirani.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij