hren

Tijekom današnjeg poslijepodneva u zračnoj luci Split u Kaštelima, osim praznog prostora gdje taksisti čekaju putnike i ponekog policajca više nego inače, ništa nije odavalo da se u zračnoj luci nalazi avion za koji je dojavljeno da nosi podmetnutu bombu. Osim putnika tog aviona svi drugi putnici, bez zastoja, dolazili su ili odlazili zrakoplovima iz zračne luke jer je cijelo vrijeme zračna luka bila otvorena za promet.

No, za razliku od oku promatrača vidljivog dijela aerodroma,  na zapadnom dijelu aerodromske stajanke, zrakoplov okružen policijskim trakama, policajci, istražitelji, vatrogasci, djelatnici hitne medicinske pomoći, koji su provodili službenu proceduru za ovakve situacije.

Kada je putnički avion aviokompanije Smartwings, Boeing 737-7Q8, koji je danas letio na relaciji Prag – Split, ušao u zračni prostor Hrvatske, stigla je dojava o bombi u avionu.

Avion je u splitsku zračnu luku sletio u 13.35 sati, nakon čega je uslijedio standardni postupak. Avion u kojem je bilo 147 putnika te pet članova posade,  odmah je  izdvojen na dislocirani dio stajanke. Nakon što su putnici i posada napustili avion te bili smješteni u poseban prostor, prišlo se pregledu aviona, odnosno obavljen protueksplozijski te rendgenski pregled zrakoplova, putnika i prtljage. Pregled je trajao do 17 sati, a korišteni su i psi koji detektiraju eksploziv.

Nakon detaljnih pregleda utvrđeno je da u avionu, među putnicima i prtljagom ne postoji prijavljena ugroza te je avion iza 17 sati službeno predan kapetanu.

Putnici pristigli iz Praga, nakon svega, uputili su se dalje prema svojim odredištima, a putnici koji su istim avionom trebali letjeti iz Splita za Prag poletjeli su s nekoliko sati zakašnjenja, točnije oko 18.30 sati.

 

 

Foto: I. Topić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij