hren

nasa dica mala

Unapređenje kvalitete života djece i mladih s teškoćama, ali i njihovih obitelji, glavni je cilj projekta „Nismo sami“ udruge Naša dica, u sklopu kojeg je danas u gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu održana edukativna prezentacija pod nazivom  „Izvaninstitucionalni program stanovanja, priprema zakonske regulative za registraciju djelatnosti – program organiziranog stanovanja u zajednici (stambene zajednice)“

Projekt „Nismo sami“ udruga Naša dica provodi od ožujka ove godine, a projekt je financiran sredstvima Grada Kaštela.

- Projekt „Nismo sami“ donosi uključivanje mladih s teškoćama u zajednicu što je iznimno važno. Mladi koji u jednom trenutku svog života više nisu dio nekog obrazovnog procesa, nemaju osigurane aktivnosti, odnosno programe kako provoditi slobodno vrijeme, iako imaju potrebe za druženjem poput drugih svojih vršnjaka.  Roditelji su tada često prepušteni sami sebi i iznalaženju nekog rješenja, a nerijetko svi postavljaju pitanje, gdje će njihova djeca kada njih ne bude. Upravo zato odlučili smo pokrenuti ovaj projekt te djecu starije životne dobi, odnosno mlade, kako bi unaprijedili i poboljšali kvalitetu njihovog života – kazala je ovom prilikom Anamarija Buljan tajnica Udruge i voditeljica ovog projekta.

Kako se moglo čuti, u sklopu projekta provode se aktivnosti uz druženja, održavaju se kreativne radionice, edukacije i drugo.

Iako Grad Kaštela financira projekt, time svi problemi u njegovoj realizaciji nisu nestali, posebno pri zapošljavanju stručnih osoba, jer provedba projekta planirana je tijekom jedne godine, a  godinom provedbe neće prestati potreba za daljnjom realizacijom ciljeva projekta.

- Ovo je prva godina ovog projekta tako da se, na neki način tek učimo i uviđamo sve potrebe koje bi trebali zadovoljiti kad s u pitanju mladi s teškoćama. Grad Kaštela nam „stoji iza leđa“ i financijski nas prati. Moram naglasiti da su kroz projekt privremeno zaposlene tri osobe, ali problem je što je projekt jednogodišnji pa je teško naći stručni kadar koji bi na tako kratko vrijeme ostavio svoje trenutne poslove i došao raditi na projektu. Jednostavno, trebalo bi zajednički iznaći dugoročna rješenja, kako bi se omogućile terapije i aktivnosti korisnicima, a ujedno osigurao stručni kadar koji bi s njima radio duže vrijeme.

- Program ovog projekta je iscrpan i kvalitetan i Grad ga podržava, kao i sveukupan rad udruge Naša dica. Osim što smo izdvojili sredstva za ovaj projekt mi nastojimo i senzibilizirati javnost za djecu i mlade s teškoćama – kazala je dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić, koja je nazočila ovoj prezentaciji.

nasa dica tekst

Partner na projektu „Nismo sami“ udruzi Naša dica je Udruga za autizam iz Zagreba, čiji je predsjednik Igor Ružić nazočnima u vijećnici predstavio djelovanje ove zagrebačke udruge, s naglaskom na cjeloživotne zajednice za odrasle osobe s poremećajima iz spektra autizma.

- Danas ovdje širimo istinu o onome što postoji deset godina, na žalost, samo u Zagrebu i na žalost, samo u organizaciji Udruge za autizam Zagreb, a to su cjeloživotne zajednice za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma. To je nešto o čemu se sada govori, u smislu deinstitucionalizacije, da bi velike, zatvorene institucije za osobe s takvom vrstom teškoća, trebalo na neki način razgraditi i dozvoliti ljudima s takvim problemima da žive u zajednici i imaju jedan učinkovitiji i svrsishodan život. Jednostavno, da ne žive iza nekih velikih zidova već da se druže sa susjedima, odlaze u trgovinu, odnosno sve ono što mogu raditi kao i ostali članovi u lokalnoj zajednici. Sama lokalna zajednica na takav način ima jedan zdraviji život jer se navikava na druge i drugačije – kazao je Ružić, koji je u svom daljnjem izlaganju govorio o radu dosadašnje dvije cjeloživotne zajednice u Zagrebu, financiranju, objektu koji je osiguran uz pomoć općine Dubrava, stanu osiguranom od strane Grada Zagreba i svim drugim važnim čimbenicima zbog čega može reći da program uspješno provode deset godina.
Naglasio je da u ovom trenutku rade i treću zajednicu, uz pomoć sredstava iz EU fondova

I pred Gradom Kaštela uskoro će se vjerojatno naći i pitanje rješavanja problema prostora, kako za rad same Udruge, tako u budućnosti i za cjeloživotne zajednice. Jer ,djeca, mladi i stariji s teškoćama ne trebaju samo pomoć svojih obitelji i stručnjaka koji s njima rade. Trebaju i pomoć cijele zajednice.

Foto: I. Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij