mala

Pandemija je imala utjecaj na vojnu i obrambenu industriju. Zaključak je to nakon što čovjek provede na splitskoj ASDA-i, koja se danas privodi kraju. Prije svega, sam je sajam vizualno siromašniji nego prije, izlagači nisu išli na bogate i velike štandove nego su izložbena mjesta ipak bila manja i skromnija.

Treba ovdje kazati kako je ASDA prije svega B2B sajam, odnosno namijenjen za kontakte između poslovnih subjekata. Stoga se najbitniji dio posla zbog kojeg tvrtke i dolaze u Split obavlja na sastancima i druženjima van samog izložbenog prostora. Tako da su poslovi zasigurno obavljeni, izložbeni dio je primarno zbog nekog prestiža. Koji je ove godine patio zbog zafrkanog poslovanja proteklih 20-tak mjeseci.

Više ljudi nam je u razgovorima kazalo da su osjetili posljedice pandemije, obrambeni sektor je obično prvi koji se reže kad nastupi neka globalna kriza, čini se kako je i ovaj put bilo tako. Ministarstva obrane su nastojala održati stare ugovore, potpisane prije korone, ali se novi nisu baš previše potpisivali. A ministarstva obrane jednostavno su najveći kupac u ovom sektoru. Trebalo je preživjeti ovo vrijeme, ova industrijska grana nada se kako će 2022. godina donijeti oporavak.

Ono što odmah bode u oko je da nema Saaba, odnosno Gripena. Šveđani su na proteklim ASDA-ma obično imali poveći luksuzni štand, jedan od najvećih u dvorani uopće, ali sad su odlučili da neće doći. Nije to veliko iznenađenje, moglo se očekivati nakon što je Hrvatska odlučila kupiti Rafale kao novi supersonični borbeni avion. Gripen je godinama ulagao u marketing u Hrvatskoj, nije im se isplatilo, sad su očigledno odlučili da je vrijeme za otići. Ono drugo što se da zamijetiti je da francuski Dassault nije bio prisutan. Oni su prodali Rafalea, očigledno nisu smatrali potrebnim dolaziti u Split. Tek je na prostoru MBDA, proizvođača raketa, stajao jedan mali model Rafalea. Kao i dvije makete u stvarnoj veličini MICA-a, zrak-zrak raketa koje će vjerojatno biti u paketu koji će Hrvatska uzeti s Rafaleima.

01

I neki do sada veliki izlagači iz Hrvatske su ovaj put uzimali manje prostore za sebe. Prije svega Kroko, koji je obično imao najspektakularniji štand, ove godine je bio na malom izložbenom prostoru. Zapravo da RH Alan, domaća državna agencija zadužena za uvoz i izvoz oružja i obrambenih tehnologija, nije zakupila ogromni izložbeni prostor, dvorana bi čak izgledala pomalo prazno.

Lokalnih izlagača također je bilo. Galeb iz Omiša je izložio svoj odjevni arsenal namijenjen vojskama i policijama. A užurbano je bilo na Brodosplitovom dijelu, gdje su bili izloženi i modeli patrolnih brodova koje proizvode za Hrvatsku ratnu mornaricu. Dosta se sastančilo tu, za nadati se da će te proizvode moći plasirati i na druga tržišta.

Na prošloj ASDA-i 2019. godine glavni hit bile su bespilotne letjelice, bilo je desetak proizvođača koji su ih nudili. Taj je sektor bio zanimljiv jer se te letjelice mogu koristiti i za vojne i za civilne svrhe, uz malu promjenu softvera. Moglo se tako prije dvije godine vidjeti bespilotnu letjelicu koja služi za vojno izviđanje, a s promijenjenim softverom je pravi poljoprivredni dron, nadzire stanje vlage i minerala na usjevima. Ove godine kao da je neki zastoj na tom polju, Uspjeli smo locirati dvije tvrtke specijalizirane za to, C- Astral i Alpha Sagittarius. Na C-Astralovom smo zamijetili specijalizirani dron koji bi zlata vrijedio u ljetnoj sezoni. Namijenjen je traganju i spašavanju, može zagubljene turiste locirati i vizualno i po signalu mobitela. Definitivno bi lakše pronalazili Čehe po vrletima Biokova.

Dvogodišnji ritam održavanja omogućio je ASDA-i da se održi, preskočena je krajnje pandemijski problematična 2020. godina. I to je vjerojatno najvažnije, održan je uredan kontinuitet. Nije bilo teško zapaziti da su izlagači patili zbog uvjeta poslovanja u proteklih godinu i pol, ali za nadati se kako je ova pošast korone lagano na izmaku i da će 2023. godina ponovno donijeti i šušur ovom sajmu, uz standardni poslovni dio.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada