mala

Svoje doživljaje i iskustva na 650 km dugom putovanju pustinjom Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji, i to na leđima deve, putopisac Goran Blažević opisao je u svojoj knjizi „Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“, koju je ovog utorka predstavio Kaštelanima u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

Osim što je predstavio svoju knjigu Blažević je sudionicima ovog događanja dio iskustava prenio i kroz prigodno predavanje o onome što ga je pratilo kroz putovanje jednom od najmanje istraženih pustinja na svijetu.

A ekspediciju kroz pustinju, jašući na devama, organizirala je saudijska kraljevska obitelj Rakayib, s ciljem da stvore najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom. Početak karavane bio je na jugu Saudijske Arabije, od granice s Jemenom, a kraj u selu Jabinu, sjevernim vratima pustinje.

Pustinja Rub al Khali druga je po veličini pustinja na svijetu, a zna se da je najveća pustinja kontinuiranog pijeska. Njen prelazak za Blaževića i drugih osamdesetak sudionika je bio teško, ali i nesvakidašnje iskustvo, koje je trajalo 25 dana tijekom kojih se suočio s glađu, žeđi, pustinjskim olujama i cijelim nizom problema koji prate ovakva putovanja.
Uz to bilo je potrebno savladati i jahanje te odnos prema devi, koja je bila jedna od onih koje su, kako je kazao „umirovljene deve za utrke“.

Unatoč svemu ovaj putopisac cijelu je karavanu uspješno završio i tako postao jedan od rijetkih koji su imali priliku prijeći nepristupačnu Rub al Khali.

Promociju knjige i predavanje u Kaštelima organizirala je Gradska knjižnica Kaštela, a u sklopu programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

Foto: I. Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada