hren

VLASNICI ECA-A GA ZABORAVILI
Pilot Ivan Raos, sin brigadira Matka Raosa, proslavljenog hrvatskog pilota, i godinu dana nakon teške zrakoplovne nesreće, u kojoj su u padu zrakoplova u Resniku poginula dvojica njegovih kolega, a on preživio, s teškim tjelesnim ozljedama, proživljava svoju životnu kalvariju.

Podsjetimo, zrakoplov je pao u more pokraj plaže u Resniku 25. lipnja 2015. godine, oko 17.40 sati, tijekom trenažnog leta.

Ivan Raos će tijekom sljedećih nekoliko dana biti prevezen u neku od zagrebačkih bolnica kako bi napravio MR pretragu očiju. Naime, nakon resničke tragedije Ivan je, među ostalim, ostao slijep na oba oka.

- Ovaj MR u splitskoj bolnici nije dobar, stalno se kvari i ne može napraviti MR pretragu koja je meni potrebna. Na tom zagrebačkom MR uređaju napravit će mi pretragu očiju, kako bi napokon definitivno ustanovili u kakvom su stanju moji očni živci i ima li nade da ću opet progledati - kazuje nam Ivan iz bolničkog kreveta KBC-a Split, gdje je smješten prije tri dana, zbog operacijskog zahvata.

Eto, hrvatski zdravstveni sustav sada se "šali" i s Ivanom, pa na MR mora u Zagreb, jer u Splitu takvu pretragu ne mogu napraviti. Da se ostvarilo obećanje Ministarstva zdravstva o kupnji dvaju MR uređaja i dvaju MSCT-a, ovakvi teški bolesnici ne bi se trebali "drndati" do Zagreba, već bi u svom gradu napravili potrebnu radiološku pretragu.

Vađenje šipki u polusnu

Ivan je ovih dana ponovno podvrgnut operativnom zahvatu jer su mu liječnici morali iz tijela izvaditi dvije šipke, koje su spajale kosti, a zbog kojih se ne bi mogla napraviti MR pretraga. No, i na toj operaciji koja je trajala više od pet sati Ivan je proživio pravu dramu.

- Operirali su me na živo. Nisu me uspavali jer to, na žalost, nisu mogli. Nisu liječnici ništa krivi, krive su moje ozljede. I tako sam ja pjevao pjesme "Rolling Stonesa" dok su me operirali. Kako zbog ozljeda lica, na kojemu su obavljene dvije operacije, još uvijek ne mogu u potpunosti otvoriti usta, liječnici mi nisu mogli postaviti cijev za disanje u dušnik. Stoga sam bio manje-više svjestan svega što mi rade. Doduše, malo su me "ošamuliti", držali su me u nekom polusnu, ali sam ipak bio svjestan svega. I nije bilo lako izdržati sve to, kazuje Ivan.

Liječnici traumatolozi splitskog KBC-a, koji su i nakon nesreće spašavali Ivanove slomljene ekstremitete, i sada su obavili veliki posao.

- Iz ruke i noge su mi izvadili šipke, koje su mi postavili kako bi mi nakon nesreće povezali kosti. No, kako mi u ruci kost još uvijek nije srasla, iz zdjelice su mi presadili kost u ruku da bi je mogli spojiti. Sve je to traumatično za mene, ali ne dam se, moram izdržati. Još imam snage za borbu za svoje zdravlje. Dokle će to tako biti, ne znam - govori nam Ivan Raos.

Mladi je pilot i dalje tužan i razočaran u ljude koji rade u direkciji "European Coastal Airlinesa", tvrtki u kojoj je kao pilot doživio tragediju.

Šefovi me zaboravili

- Nitko mi se od šefova cijelo ovo vrijeme nije javio i nije pitao kako sam i trebam li pomoć. Samo moji kolege s kojima sam radio, odnosno letio, zovu, odvedu me ponekad na kavu i pitaju za zdravlje. Najviše se iskazao Poljak Pavel Wolski, koji također radi u "European Coastal Airlinesu" i koji me vrlo često nazove, pita treba li mi pomoć i odvede na kavu - kazuje Ivan.

Podsjetimo, u nesreći u Resniku Ivan je zadobio teške ozljede lica, glave, prsnog koša, lijeve podlaktice, lijeve potkoljenice, ozljede kralježnice i bio je dugo vremena u komi.

Čovjek je jedva preživio i sada mu preostaje nada da će MR pretrage u Zagrebu pokazati da će mu se moći vratiti vid, kako bi nastavio normalan život.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij