kbc ograda

Ispred splitskog KBC-a i na Firulama i na Križinama u utorak ujutro bilo je mirno i bez prosvjeda, a jučer se prilikom dolaska na posao u bolnici testiralo 422 djelatnika.​

​Jutro se odvijalo uobičajeno, pacijenti su stizali u bolnicu, a djelatnici na posao. Pred bolnicom Firule bilo je i patrolno policijsko vozilo koje je najvjerojatnije spriječilo dvije osobe koje su bile pred bolnicom i koje su se novinarima predstavili kao prosvjednici.

Kako je jučer prošao radni dan u splitskoj bolnici novinarima je rekla pomoćnica ravnatelja za kvalitetu doc. Slavica Dajak.

​"​Situacija u bolnici je dobra. Jučer smo testirali 422 naših djelatnika i svi su bili negativni. Podat​ke o noćnim smjenama još nemamo​, pa ne znamo koliko je među njima bilo testiranih. Djelatnici se testiraju na svakom odjelu pojedinačno, odnosno svaka klinika je za sebe zadužila određeni broj osoba i testova, te provode testiranje", kazala je za medije Dajak.

​Rekla je i da se, kada je riječ o tehničkoj službi i upravi, njih se testira na jednom mjestu, te imaju i mjesto za testiranje na lokalitetu Križine gdje se testira nezdravstveno osoblje​. Ukupno su tri punkta za nezdravstveno osoblje i svaka klinika za zdravstveno osoblje gdje testira.

Dajak je, na pitanje je li bilo problema oko testiranja te je li bilo djelatnika koji nisu željeli ući u zgradu, odgovorila da nisu imali nikakvih problema, no da su imali pojedinačnih različitih stavova je li to neophodno, a bile su i nedoumice oko toga trebali se cijepiti onaj koji je prebolio koronavirus, a od toga je prošlo duže vrijeme.

U posljednja dva dana nisu imali zabilježena ni česta otvaranja bolovanja, a stav doc. Dajak je da nitko ne bi trebao imati ništa protiv testiranja. Želimo, istaknula je, da bolnica bude što sigurnija, a sve što se radi čini se zbog interesa pacijenata.

Novinare je zanimalo i zašto pacijentima koji ulaze u bolnicu ne trebaju covid potvrde, kao i osoblju KBC-a, a Dajak je podsjetila da covid potvrde trebaju hospitalizirani pacijenti, oni koji idu na dijagnostičko terapijske postupke koji produciraju aerosol te da potvrde treba imati i pratnja pri porodu, pratnja roditelja sa djecom koja će biti hospitalizirana, kao i onkološki pacijenti.

"Za druge manje pretrage, one obične specijalističke preglede, preglede kod primarne zdravstvene zaštite se ne traže covid potvrde. Svaki test treba čekati 15- ak minuta i sad zamislite koje bi to dodatno opterećenje bilo na zdravstveni sustav. Pregled traje 20- ak minuta, a dvostruko dulje je naprosto neodrživo", objasnila je Dajak.

Umjesto toga se radi uobičajeno mjerenje temperature prilikom ulaska u bolnicu, nošenje maski i dezinfekcija ruku.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij