tablete1

Lijek Ivermektin mnogi su zazivali na subotnjem prosvjedu protiv COVID mjera. Već mjesecima izaziva kontroverze diljem svijeta, jer neki oboljeli od virusa COVID-19 konzumiraju ga u obliku namijenjenom za liječenje parazita i crva kod životinja. Pa su se i hrvatski liječnici već susreli s pacijentima koji su se prvo kod kuće pokušali izliječiti ivermektinom.

Nives Gojo Tomić, klinička farmakologinja, KB Dubrava kaže kako su do sada imali jedan slučaj gdje je pacijentica po preporuci liječnika iz Njemačke uzela ivermectin tijekom 5 dana, ali ona je već bolovala od COVID-a. Nije joj pomogao i morala se javiti u bolnici i bila liječena kisikom i standardnim ostalim metodama.

Ivica Čabraja, OB Slavonski Brod  navodi da su imali nekoliko bolesnika koji su uzimali ivermektin dok nisu bili primljeni u bolnicu.

“Sama ta činjenica što nemamo dokaza da ga preporučujemo bolesnicima koji imaju koronu meni je bila dovoljna da ni ne istražujem taj lijek”, naglašava Čabraja za Dnevnik.hr.

Neka klinička ispitivanja se rade, no niti jedna zdravstvena organizacija nije ga odobrila za liječenje COVID-a.

Lijek je u Europi odobren, ali kao tableta za liječenje parazitskih zaraza, ili za neke kožne bolesti.

Izdaje se na recept, ali potrebna je suglasnost za izvanredni unos lijeka.

Koristi se i u veterini – za liječenje parazita i crva kod primjerice konja ili krava.

Zdravstvene agencije upozoravaju da velike doze lijeka mogu biti toksične.

Iz Halmeda napominju da je u 2021. zabilježen pojačan broj zaprimljenih zahtjeva za unos ivermektina, no podsjećaju još jednom da on nije odobren za primjenu protiv virusa COVID-19.

Relja Beck s Veterinarskog instituta dobro zna koliko ivermektin pomaže u liječenju životinja, ali ljude posebno upozorava.

Relja Beck, Hrvatski veterinarski institut “Ja ne znam što ljudi uzimaju od toga i kako to nabavljaju, ali nekakve vreće s tim i da ne znaju koliko ima aktivne tvari smatram to neozbiljnim jer ugrožavaju sebi život i svima drugima kojima nude takve opcije liječenja”, upozorava.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada