hren

VEČER KLASIČNE GLAZBE U SKLOPU KAŠTELANSKOG KULTURNOG LJETA
Ljubitelji klasične glazbe, sinoć su u Lukšiću, u vrtu kaštela Rušinac, uživali u koncertu Dua Diviant. Antonija Škorput Slišković na gitari i Ivana Bandalo na klarinetu izvele su niz skladbi i pokazale publici kako zvuči njihov glazbeni spoj. Sjedalice su bile popunjene do posljednjeg predviđenog mjesta, a okupljeni su ih za izvedbu nagradili srdačnim aplauzom.

Glazbenice su se upoznale u srednjoj školi, nakon toga su zajedno bile u glazbenoj , potom u zboru, te na fakultetu. Iz poznanstva i prijateljstva razvila se i zajednička ljubav prema sličnom  glazbenom ukusu , tako se i stvorila ideja o zajedničkom projektu. Budući da je ova kombinacija rijetka, program se sastoji od originala i aranžmana koje su same priredile. Duo je sudjelovao u projektu ''Biljke i svirke'' u Galeriji Meštrović, svirao improvizaciju uz nijemi film na Bokun festivalu, a bile su suradnice i Crvenih nosova. Za ''Odgoj djece s glazbom Musica'' održale su koncerte namijenjene djeci od 0 do 6 godina, a s Glazbenom mladeži održale su koncerte i radionice u projektu ,,U mala mjesta kultura smjesta". Godine 2019. izabrane su kao jedne od 5 najistaknutijih mladih splitskih glazbenica za koncert na Ljetnim čarima klasične glazbe u Dioklecijanovim podrumima. Kao duo upisale su i magisterij komorne glazbe na ''Kunstunversitat Graz'' u klasi prof. Petrita Cekua.

U Rušincu su se publici predstavile skladbama Napoleona Coste, Franza Schuberta, Luigia Boccherinia, Manuela De Falle, kao i domaćih skladatelja Ivana Padovca te Ivane Kiš.

- Na repertoaru se nalaze skladbe koje su nam se činile zanimljive za ovaj koncert, kao na primjer Schubertova ''Serenada'' koja nam dočarava odnos Miljenka i Dobrile, jer je intenzivna i emotivna. Kao i skladbe ''Veilchen'' i ''Naechtlicher Ritt ''skladatelja I. Padovca iz razdoblja hrvatskog preporoda te ''Danza Espanola M. De Falle'' iz španjolskog preporoda - kazala je Antonija, inače profesorica gitare u kaštelanskoj podružnici glazbene škole Josip Hatze.

Uz samo muziciranje, publici su predstavile i karakteristike djela koje izvode, a Ivani Bandalo, članici HGD ''Biranj'' poseban je užitak bio nastupati u svom Lukšiću.

- Ovaj prostor mi je prekrasan jer sam provela djetinjstvo igrajući se na ovim hridima ispod Rušinca i uvijek smo ćirili u ovaj vrt koji je tada bio zatvoren, tako da je poseban užitak svirati tu - rekla je Bandalo.

Mlade glazbenice su na svom koncertu prikazale svoje umijeće i pružile glazbenu poslasticu publici u još jednoj večeri Kaštelanskog kulturnog ljeta.

 

Foto: Jakov Sučić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij