tz mala

POVODOM MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE
Besplatan turistički obilazak pojedinih kulturnih znamenitosti Kaštel Lukšića, prvenstveno vezanih uz ljubavni par Miljenka i Dobrilu, danas je održan u sklopu projekta Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske „Upoznaj svoju zemlju“. Obilazak je organizirala Turistička zajednica grada Kaštela u suradnji s turističkim vodičem Natašom Birčić.

Time je Birčić kroz storytelling, odnosno kostimiranu interpretativnu šetnju kroz lik Dobriline sluškinje Antice pričala priče o nesretnoj ljubavi dvoje mladih te o načinu života u Kaštelima u to vrijeme. U današnjem obilasku sudjelovalo je 17 prijavljenih, a moglo se čuti zadovoljstvo među prisutnima, prvenstveno načinom predstavljanja kulturne baštine.

Priča je krenula od dvorca Vitturi, Dobrilinog dvorca. Potom se krenulo u šetnju prema crkvici Gospina Uznesenja koja je u ono vrijeme bila prva crkvica izgrađena u Kaštel Lukšiću, gdje su se Miljenko i Dobrila vjenčali.  Šetnja je dalje krenula prema dvorcu Rušinac koji je bio Miljenkov dvorac i u dvorištu tvog dvorca završila je  interpretativna priča.

tz tekst2

- Ovo je moj 22 storytelling, a danas u sklopu projekta“ Upoznaj svoju zemlju“ prvi put na ovaj datum 15. siječnja održavamo storytelling povodom obilježavanja 30. obljetnice  Dana međunarodnog priznanja Hrvatske – kazala je Birčić i dodala da je akcent u priči povijest i nastanak Kaštela kroz legendu o Miljenku i Dobrili.

Kostimirana interpretativna šetnja je relativno novi turistički proizvod koji se nudi u Kaštelima, a koji je osmišljen kroz projekt Dalmacija storytellinga namijenjen turističkim vodičima koji su educirani kao interpretatori baštine  s ciljem kreiranja  kreativnih  interpretacijskih šetnji u turizmu.

- Zadovoljni smo projektom storytellinga, to je lijepa priča. Imamo tri storytelling pripovjedačice u Kaštelima i svaka od njih u narodnoj nošnji priča priču o Kaštelima. Naše brendove, poput priče o Miljenku i Dobrili treba održavati i na njima raditi tijekom cijele godine, a ovo je jedan od najboljih načina. Treba raditi na edukaciji i promociji, jer je svake godine sve više i više zainteresiranih sugrađana koji žele čuti o kulturnoj baštini našeg grada, a isto tako i naši gosti – kazala je ovom prigodom direktorica Turističke zajednice Nada Maršić.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno