hren

PČELE koje su konzumirale kofein mogu biti bolje u oprašivanju. I baš kao i mnogi među nama, prilično uživaju u kofeinu. 

Istraživači s londonskog Sveučilišta Greenwich, predvođeni stručnjakinjom za ponašanje insekata i ekologiju Sarah Arnold, otkrili su da pčele koje unose kofein u organizam rade svoj posao bolje od onih koje to ne čine. 

Pčele s kofeinom bolje pronalaze ciljane usjeve i učinkovitije provode oprašivanje. Čini se da i pčele uživaju u konzumaciji kofeina. Testirane pčele bile su sklonije tražiti biljke čiji je nektar sadržavao kofein. Pokazalo se da kofeinski nektar poboljšava fokus pčela i sposobnosti pamćenja.

Što to znači za poljoprivredu širom svijeta? Studija bi se mogla primijeniti na komercijalne pčele koje oprašuju ciljane usjeve u poljoprivrednoj industriji. Poljoprivredne pčele mogle bi dobiti kofein i biti obučene za oprašivanje određenih usjeva te tako pojačati poljoprivrednu proizvodnju. To bi pak moglo povećati dostupnost hrane u područjima gdje je to potrebno, kažu istraživači.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij